OGLAS

Bećirović: OHR mora zaustaviti nezakonite aktivnosti u RS-u Vijesti Autor:N1 BiH17. jul. 202209:08 > 09:09

Bećirović: OHR mora zaustaviti nezakonite aktivnosti u RS-u

Izvor: F.Z./N1

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini da zaustavi nezakonito knjiženje državne imovine na bh. entitet RS, a domaće institucije da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zakonima Bosne i Hercegovine te zaštite imovinu čiji je država titular.

„Aktivnosti na lokalnoj i entitetskoj razini potvrđuju da vlasti bh. entiteta RS de facto nastavljaju pravno nasilje uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika u BiH, koji je ranije djelovao u smislu dopune Odluke o ojačavanju Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine. Navedene odluke govore da je ništavno svako raspolaganje imovinom koje je izvršeno suprotno navedenom zakonu”, naveo je Bećirović u saopćenju za javnost, te podvukao:

“Pokazujući iznova spremnost da atakuju na integritet državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i autoritet međunarodne zajednice, to jeste Vijeća za implementaciju mira i Ureda visokog predstavnika, u radu institucija bh. entiteta RS na djelu vidimo ugrožavanje vladavine prava, narušavanje pravne sigurnosti i sigurnosti poslovanja. Bilo da se radi o nezakonitim knjiženjima imovine koju koriste javne institucije i ustanove ili pak politici uspostavlja takozvanih zaštićenih područja i(li) nacionalnih parkova, cilj je sasvim jasan, a to je izvlašćivanje države kao titulara vlasništva”.

Bećirović, također, smatra neprihvatljivom pasivnost institucije Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, koja je i osnovana „u cilju da se državi Bosni i Hercegovini obezbijedi mogućnost efikasne zakonske zaštite i zastupanje u pogledu zaštite njenih Ustavom utvrđenih nadležosti, interesa i prava”.

„Indikativno je da Pravobranilaštvo BiH uprkos svemu do sada nije poduzelo aktivnosti podnošenja prijava Tužilaštvu BiH dok se nelegalno razvlašćuju na desetine hiljada hektara šumskog i drugog zemljišta. Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države Bosne i Hercegovine, također, moraju procesuirati odgovorna lica koja su nastavila neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine Bosne i Hercegovine na bh. entitet RS. Jer, kakva je, na koncu, svrha institucija ukoliko neće da štite interes države Bosne i Hercegovine u skladu s čijim zakonima su osnovane?!“, pita se Bećirović.

Pozvao je državnog pravobranioca Mariofila Ljubića i njegove zamjenike Ismeta Velića i prof. dr. Mlađena Mandića da preuzmu odgovornost u skladu sa zakonom, te javnosti objasne šta su učinili na pitanju zaštite državne imovine koja se već duži period nezakonito knjiži na entitet RS.

„Nadam se da na sceni nije politika partikularnih interesa kako bi bila moguće prešutno pristajanje na razvlašćivanje države i u drugim dijelovima zemlje. S toga pozivam sve političke aktere u Bosni i Hercegovini na zajedničko i odlučno djelovanje na zaštiti imovine države BiH s ciljem suštinske zaštite njezine državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, zaključio je Bećirović.

Source link: ba.n1info.com