Pratimo 133. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Guverner Donjecka pozvao 350.000 civila na evakuaciju, očekuje se eskalacija

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Masovno granatiranje Slovjanska
  • U strahu od Rusa guverner Donjecka pozvao 350.000 civila na evakuaciju
  • Lavrov pozvao svijet na ‘zaštitu međunarodnih zakona’
  • Zelenski ponovno traži moderne sustave proturaketne obrane

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uništena visokoškolska ustanova u Harkivu

09:10 Prostorije visokoškolske ustanove u kijevskoj regiji Harkiva uništene su u ruskim napadima, navodi se u poruci guvernera regije na Telegramu Oleha Sinegubova. “Noću su okupatori s područja Ruske Federacije raketirali Novobavarski, Kijevski i Osnovjanski okrug Harkova. Tijekom dana okupatori su granatirali okruge Izium, Harkiv, Chuhuiv i Bohodukhiv u cijeloj regiji. Gorjeli su stambeni objekti, otvorene površine i žitno polje. Tijekom dana u regiji su ozlijeđene tri osobe, među njima jedno dijete od godinu i 11 mjeseci i 64-godišnji muškarac. Dok ruska ‘vojska’ uništava obrazovne ustanove, stambene zgrade i polja s usjevima – naši branitelji se drže. Napadne operacije Ruske Federacije su neuspješne”, napisao je Sinegubov.

U Lavov stigla 131 interno raseljena osoba

09:04 U Lavov u zapadnoj Ukrajini jučer je evakuacijskim vlakom stigla 131 interno raseljena osoba. “U gradu su bila dva upozorenja na zračni napad, ali nije bilo napada”, izvijestio je regionalni guverner Maksim Kozicki, koji je također na Telegramu objavio da su 822 osobe evakuirane u inozemstvo vlakom u Przemyśl u Poljskoj.

Zelenski ponovno traži moderne sustave proturaketne obrane

8:30 Ukrajinski predsjednik ponovio je svoj poziv na daljnju isporuku oružja sa zapada, posebice modernih sustava proturaketne obrane kako bi se obranili ukrajinski gradovi, u svom video obraćanju u utorak navečer. Biti u stanju obraniti zemlju od ruskih raketnih napada prije kraja godine ključna je zadaća ukrajinskog vodstva, rekao je Zelenski. “Ali ispunjenje ove zadaće ne ovisi samo o nama, nego i o tome da naši partneri shvate naše temeljne potrebe.”

Zelenski je rekao da iako se već neko vrijeme u glavnom gradu Kijevu i u mnogim drugim gradovima nisu čule sirene za zračnu uzbunu “ne treba tražiti logiku u akcijama terorista. Ruska vojska ne radi pauze.” Ruska vojska imala je samo jedan zadatak, dodao je Zelenski. “Oduzimati živote, zastrašivati ljude – tako da se i nekoliko dana bez zračne uzbune već osjeća kao dio terora”.

Lavrov pozvao svijet na ‘zaštitu međunarodnih zakona’

7:30 Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, pozvao je sve strane u svijetu da ulože napore u zaštitu međunarodnih zakona jer se “svijet razvija na kompliciran način”. Lavrov je govorio na sastanku sa svojim vijetnamskim kolegom Bui Thanh Sonom u Hanoju u srijedu.

“Vijetnam je ključni partner Rusije…, a odnosi dviju zemalja temelje se na povijesti i njihovoj zajedničkoj borbi za pravdu”, rekao je Lavrov na sastanku.

Masovno granatiranje Slovjanska

7:10 Guverner Donjecka, Pavlo Kirilenko, rekao je da je izvlačenje 350.000 ljudi preostalih u pokrajini Donjeck neophodno kako bi se spasili životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja. O sudbini cijele zemlje odlučivat će, kaže, regija Donjeck. “Kad bude manje ljudi, moći ćemo se više koncentrirati na našeg neprijatelja i obaviti glavnu zadaću”, napisao je.

Slovjansk u Donjecku u utorak je također bio pod kontinuiranim bombardiranjem. Gradonačelnik Vadim Lijah napisao je na Facebooku da je “masovno granatiranje” pogodilo Slovjansk i pozvao građane da se evakuiraju ili sklone u skloništa.

U strahu od Rusa guverner Donjecka pozvao 350.000 civila na evakuaciju

7:00 Guverner istočne regije Donjeck pozvao je 350.000 civila na evakuaciju zbog neizbježne ruske ofenzive. Poziv dolazi dan nakon što je Putin proglasio pobjedu u zauzimanju susjedne istočne pokrajine Luhansk. Sada se vjeruje da Rusija namjerava pojačati ofenzivu u Donjecku, što je natjeralo vlasti da pozovu više od četvrt milijuna stanovnika na evakuaciju.

Source link: www.telegram.hr