Preliminarna istraga SDT-a u vezi sa zločinima najmanje petnaestoro osumnjičenih napredovala tokom prethodnih šest mjeseci, naveo Bramerc u izvještaju. Mnogi od njih osumnjičeni za stravične zločine na području Foče, uključujući silovanje i mučenje, ali i za pogubljenje civila…

Istraga ratnih zločinaca krenula s mrtve tačke

Opštepoznato da je u Crnoj Gori ostvareno nedovoljno pravde u vezi s ratnim zločinima: Bramerc, Foto: Luka Zeković

Preliminarna istraga Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u vezi sa zločinima najmanje petnaestoro osumnjičenih za silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima tokom rata devedesetih godina je napredovala tokom prethodnih šest mjeseci.

To se navodi u izvještaju koji je Savjetu bezbjednosti nedavno predstavio glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Ujedinjenih nacija (UN) u Hagu Serž Bramerc, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

U izvještaju piše da je Tužilaštvo Mehanizma u novembru 2019. pripremilo istražni spis koji se odnosi na više od petnaest osumnjičenih i predalo ga SDT-u.

”Mnoge od tih osoba osumnjičene su za stravične zločine seksualnog nasilja, uključujući seksualno porobljavanje, silovanje, mučenje, prisiljavanje na prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije, dok su drugi osumnjičeni za mučenje i pogubljenje civila. Preliminarna istraga Specijalnog državnog tužilaštva u vezi sa zločinima koji se navode u spisu je dalje napredovala tokom ovog izvještajnog perioda”, navodi se u izvještaju, koji se odnosi na period od 16. novembra 2021. do 18. maja 2022.

Source link: www.vijesti.me