USKOK je za sve osumnjičene u ovoj aferi zatražio određivanje istražnog zatvora

USKOK: 'Darinko Dumbović sinu nezakonito namjestio poslove vrijedne više od 9 milijuna kuna'

FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

USKOK je potvrdio da je otvorio istragu protiv Darinka Dumbovića, bivšeg gradonačelnika Petrinje, njegovog sina Darka i još trojice poduzetnika zbog namještanja unosnih poslova s gradom. Akcija je finalizirana u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, a tvrtka Dumbovićevog sina Titan Commerce nezakonito je, kako se sumnja, dobila poslove vrijedne nešto više od devet milijuna kuna.

Istražitelji su rekonstruirali da je Dumbović još u listopadu 2019. dogovorio sa svojim sinom da će učiniti sve kako bi mu osigurao poslove s Gradom Patrinjom. Učinio je to, tvrde, iako je prema Zakonu o javnoj nabavi morao biti nepristran. USKOK napominje da se Dumbović kao gradonačelnik morao suzdržavati od postupanja u korist trgovačkih društava najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa, no ipak to nije učinio, navodi se u rješenju o provođenju istrage.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve radio za Dumbovića?

Istražitelji su tako utvrdili da su trojica poduzetnika, Dejan Dobrečević (43) iz tvrtke Skela Banovina, Goran Norković (44) iz tvrtke Pet plus gradnja, te Zlatko Zagorec (46) iz tvrtke Zagorac građevinski radovi podnosili ponude na natječaje koje je raspisivao Grad Petrinja, a zatim poslove koje su dobili, prepuštali tvrtki Titan Commerce. I papirima o realizaciji ovih poslova prikrivali su, tvrdi se, da sve ustvari odrađuje Dumbovićev sin.

Za sada USKOK vjeruje da ima dokaze da su to učinili u četiri navrata. Telegram je jučer prvi pisao da se radilo o javnim nabavama u okviru “Rekonstrukcije dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici i izgradnje dječjeg i sportskog igrališta – Vatrogasno”, “Redovnom održavanju nerazvrstanih cesta u 2020. i 2021.”, “Izvanrednom održavanju nerazvrstanih cesta uz Poduzetničku zonu Mošćenica Poljana”, te “Radovima na građenju platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje stanovništva u Poduzetničkoj zoni Mošćenica”. Za te su radove odabrane Dobrečevićeva, Norkovićeva i Zagorčeva tvrtka, no oni su, sumnja USKOK, naknadno sve radove prepustili Titan Commerceu.

Dokumenti, računala, mobiteli…

Iz dokumentacije koju su istražitelji naveli uz prijavu proizlazi da je Darinko Dumbović u dva postupka donosio odluke kojima je odabirao ponuđače s kojima su bili u dogovoru, dok je u dva navrata odredio da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj firmi. Pritom je u jednom navratu, stoji u prijavi, naredio jednoj firmi da prepusti radove drugoj, a ova je na kraju sve prepustila Titan Commerceu.

“Na ovaj način okrivljenici su tvrtki kojom uprava Darko Dumbović protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od najmanje 9.167.944,68 kuna”, objašnjava USKOK koji je zatražio da se istražni za tvor odredi svim osumnjičenima u ovoj aferi.

Policija je potvrdila da je pretragama koje su jučer provedene u Dumbovićevom domu, te sjedištima firmi pronašla i privremeno oduzela veću količinu korespondencije, kao i sredstva komuniciranja, te računalne oprema koju su koristile osumnjičene osobe.

Source link: www.telegram.hr