Pratimo 111. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Rusi jurišaju naselja na istoku Ukrajine, dok su na gotovo svim dijelovima fronte zabilježeni jači napadi

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Separatisti ne dopuštaju evakuaciju civila iz tvornice u Sjeverodonecku
  • Britanski obavještajci: ruske snage napreduju kod Harkiva
  • Ukrajina će uskoro dobiti status kandidata za EU?
  • U Zaporižju neće formirati parlament dok se ne završi rat
  • Rusija obećala vojnu pomoć separatistima u Donbasu
  • Svi mostovi do Sjeverodonecka su uništeni
  • Rusija: Granatiran je grad na granici s Ukrajinom, ozlijeđeno šest osoba
  • Rusija smanjuje dotok plina Sjevernim tokom za 40 posto
  • Sutra otvaranje humanitarnog koridora za civile iz tvornice Azot

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski: ‘Ukrajina trpi teške gubitke u Severodonecku’

21:55 Ukrajinski predsjednik Zelenski u novoj video poruci je rekao da Ukrajina trpi teške gubitke u Severodonecku i u regiji Harkiv. Ponovio je da je zemlji sada potrebno moderno proturaketno oružje i da ne može postojati opravdanje za odgodu njihove isporuke.

Ми знову й знову повторюємо нашим партнерам, що Україні потрібна сучасна протиракетна зброя. У нашої держави її поки…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, June 14, 2022

Kadirov ‘oslobodio selo od ukrajinske okupacije’

21:40 Čečenski čelnik Ramzan Kadirov izjavio je kako je u odmetnutoj Luganskoj Narodnoj Republici “završena posljednja etapa oslobođenja sela Kamiševah od formacija ukrajinskih nacionalista”. Prema njegovim riječima, stanovnici sela “mogu duboko udahnuti”, budući da su od sada “slobodni od ukrajinske okupacije”, prenose RIA Novosti.

Kijev kaže da Rusi napadaju istočne gradove

21:07 Ruske trupe izvode jurišne operacije na nekoliko mjesta u istočnoj Ukrajini dok se nastavljaju žestoke ulične borbe za kontrolu strateški važnog grada Severodonecka, prema ukrajinskim oružanim snagama. Rusija pregrupira svoje trupe i pokušava dovesti pojačanja, rekao je ukrajinski glavni stožer u svom najnovijem izvješću.

Došlo je do ruskih napada na Rubizhne u Harkivu i Zolote u regiji Lugansk. Ukrajinski vojnici odbili su jedan od napada na Berestove u Donecku, rekli su iz ministarstva. Na gotovo svim dijelovima fronte na istoku i jugu Ukrajine zabilježeni su jači napadi Rusa.

Američkoj košarkašici produžen pritvor u Rusiji

20:55 Američkoj košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner (31), koja se od veljače nalazi u moskovskom pritvoru zbog optužbi za krijumčarenje droge, ruski sud je produžio pritvor najmanje do 2. srpnja, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najpoznatijih američkih košarkašica, dvostruka olimpijska pobjednica i osvajačica naslova u WNBA ligi s Phoenixom, u veljači je privedena u moskovskoj zračnoj luci kada su carinici kod nje navodno pronašli ulje kanabisa nakon čega je optužena za krijumčarenje narkotika, što je kazneno djelo za koje je propisana kazna do 10 godina zatvora.

Košarkašici ruskog Jekaterinburga je pritvor više puta produžavan i još uvijek čeka početak suđenja. Američki State Department smatra kako je 31-godišnja košarkašica “nepravedno privedena.” Griner proteklih sedam godina izvan WNBA sezone u Americi, nastupa za ruskog velikana Jekaterinburg s kojim je osvojila četiri naslova europskih prvakinja.

Najavljene dodatne razmjene tijela stradalih vojnika

20:51 U sklopu razmjene, ukrajinska vlada vraća tijela 56 ruskih vojnika u Rusiju, rekao je Oleh Kotenko, ukrajinski povjerenik za osobe nestale u posebnim okolnostima. Tijela još 64 ukrajinska vojnika koji su poginuli braneći čeličanu Azovstal u Mariupolu, na jugoistoku Ukrajine, vraćena su na teritorij pod kontrolom vlade, priopćilo je u utorak ukrajinsko Ministarstvo privremeno okupiranih teritorija.

Ukrajina i Rusija obvezale su se na razmjenu tijela kao dio sporazuma kojim je okončana ta opsada prema ukrajinskom Ministarstvu za privremeno okupirana područja. “Ovo je treća razmjena tijela koja se dogodila”, rekao je Kotenko. Dodao je da su slične razmjene planirane u budućnosti, a termini sljedeće razmjene ovisit će o identifikaciji tijela s ruske i ukrajinske strane.

Olena Tolkačova, načelnica Patronažne službe pukovnije Azov, rekla je za CNN da je radila u mrtvačnici kako bi pomogla identificirati vojnike i civile iz Mariupolja, uključujući 64 vojnika iz čeličane Azovstal koji su vraćeni u domovinu. Dodaje da ukrajinska tijela skupljaju Rusi i utovaruju u njihov hladnjak, a zatim se tijela ponovno utovaruju u hladnjak mrtvačnice.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da često oni koji rade u mrtvačnici prepoznaju tijela po njihovim tetovažama ili osobnim stvarima jer su vojnici iz svoje pukovnije. Tolkačova je rekla da je dobivanje DNK za potvrdu tijela s rođacima kompliciran proces koji traje do tri mjeseca.

Biden: ‘Privremeni plan silosa za izvlačenje žitarica iz Ukrajine’

20:24 Tijekom govora u Philadelphiji, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da blisko surađuje s partnerima iz Europske unije na izgradnji privremenih silosa duž granice s Ukrajinom i nekih silosa u Poljskoj kako bi se izvuklo prijeko potrebno žito. Blokirane luke u Ukrajini spriječile su izvoz do 25 milijuna tona žitarica.

Ukrajinsko ministarstvo obrane: ‘Dobili smo deset posto traženog oružja’

20:02 “Ukrajina je dobila samo 10 posto oružja koje je zatražila od Zapada kako bi pomogla u borbi protiv ruske ofenzive”, rekla je zamjenica ministra obrane. “Od onoga što smo rekli da nam treba, dobili smo oko desetposto”, rekla je Anna Maljar za ukrajinsku televziju, rekavši da bi Zapad trebao ubrzati svoj raspored isporuke. “Koliko god se Ukrajina trudila, koliko god naša vojska bila profesionalna, bez pomoći zapadnih partnera nećemo moći pobijediti u ovom ratu”, poručila je.

Istraga otkriva uzrok smrti britanskog vojnika ubijenog u travnju

19:56 Britanski vojnik Scott Sibley poginuo je u Ukrajini nakon što je pogođen minobacačkom vatrom, saznaje se u istrazi. Sibley, 36-godišnjak iz Sjevernog Lincolnshirea, smrtno je ranjen 22. travnja kada je napadnut njegov položaj u južnoj Ukrajini, a riječ je o prvom Britancu za kojeg je potvrđeno da je poginuo u Ukrajini. Britanac se pridružio ukrajinskim vojnicima na bojišnici u regiji Mikolajiv i proveo tri dana na obrambenom strateškom položaju.

Trećeg dana došlo je još vojnika koji su na poziciji smijenili Sibleyja i druge, ali se iznad njih pojavio se dron. Ubrzo nakon toga, njihov položaj napadnut je artiljerijom, a Sibley je ubijen dok je trčao na drugu poziciju. Obdukcijom je utvrđeno da su uzrok smrti “probodne ozljede prsnog koša i abdomena”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

US Open će ipak omogućiti sudjelovanje ruskim i bjeloruskim igračima

19:33 US Open neće ići stopama Wimbledona, koji je zabranio igrače zbog ruske invazije na Ukrajinu. Izvršni direktor američkog teniskog saveza Lew Sherr rekao je da je odbor donio odluku zbog “zabrinutosti da pojedini sportaši budu odgovorni za postupke i odluke njihovih vlada”. Ruski i bjeloruski igrači igrat će pod neutralnom zastavom, otkrio je.

Organizatori Wimbledona objavili su u travnju da će svi ruski i bjeloruski igrači biti zabranjeni, uključujući trenutnog prvog igrača svijeta za muškarce Daniila Medvedeva, koji je branitelj naslova na US Openu. Zabrana je izazvala kontroverze među igračima i drugim profesionalnim teniskim turnirima, a neki su tvrdili da bi neki ruski igrači mogli biti obeshrabreni da govore protiv invazije zbog obitelji koje su kod kuće u Rusiji.

Američki ministar obrane kritizira ‘imperijalne apetite’ Rusije

19:12 Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je imperijalističke ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Ruska invazija je ono što se događa kada velike sile odluče da su njihovi imperijalni apetiti važniji od prava njihovih miroljubivih susjeda. I to je pregled mogućeg svijeta kaosa i nemira u kojem nitko od nas ne bi želio živjeti.”, napisao je na Twitteru.

Tajnik obrane trenutačno se nalazi u Bruxellesu, gdje je domaćin sastanka Ukrajinske ugovorne skupine za obranu prije nego što prisustvuje sastanku ministara obrane NATO-a u srijedu i četvrtak.

Ukrajina i dalje pokušava evakuirati stanovnike Severodonecka

19:01 Unatoč toga što su jučer uništeni svi mostovi koji vode iz Severodonecka, ukrajinske vlasti još uvijek pokušavaju evakuirati civile. Bitka je nekoliko puta promijenila tko vodi u bitkama za grad, ali ruske snage sada kontroliraju oko 80 posto grada. “Ruske trupe pokušavaju upasti u grad, ali vojska se čvrsto drži”, rekao je ukrajinski gradonačelnik Severodonecka Oleksandr Striuk. Situaciju je opisao kao “vrlo tešku”, ali je rekao da se evakuacije i dalje provode “svake minute kada je zatišje i postoji mogućnost transporta. Svaka moguća prilika je iskorištena”, rekao je.

U međuvremenu se oglasio regionalni guverner Serhij Haidai. “Granatiranje je toliko snažno da ga ljudi više ne mogu podnijeti u skloništima, njihovo psihičko stanje je na rubu. Posljednjih nekoliko dana stanovnici su konačno spremni za odlazak”, rekao je.

Finska premijerka vidi rizik od “zamrzavanja” pregovora o NATO-u

18:21 Finska premijerka Sanna Marin rekla je da bi prijave Finske i Švedske za NATO mogle zastati ako se sporazum s Turskom, koja trenutno blokira njihove kandidature, ne postigne prije summita ovog mjeseca.

“Mislim da je jako važno ići naprijed u ovoj fazi. Ukoliko ta pitanja ne riješimo prije Madrida, postoji rizik da će se situacija zamrznuti”, rekla je premijerka Marin, misleći na nadolazeći summit NATO-a u Madridu koji bi trebao početi 28. lipnja. “Ne znamo koliko dugo, ali moglo bi se zalediti na neko vrijeme”, rekala je Marin novinarima tijekom posjeta Švedskoj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Agencija EU-a: Ruska invazija na Ukrajinu mijenja rute trgovine drogom

18:03 Ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu, upozorila je u utorak agencija EU-a za droge. Direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao je da rat već ima “izravan utjecaj” na jednu od ruta trgovine heroinom iz Afganistana koja je prolazila kroz Ukrajinu i kroz ostale susjedne zemlje.

“Trgovci drogom sada više nemaju interes da nastave koristiti ovu rutu”, rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da već postoje znakovi povećane trgovine na granicama između Turske i Bugarske te Turske i Grčke. Goosdeel je kazao da je sukob primorao i krijumčare koji koriste Crno more da se odluče za druge rute jer su im neke pomorske luke odnedavno izvan dosega. Dodao je kako vjeruje da će se povećati trgovina preko grčkih otoka i južnog Sredozemlja.

SAD očekuje najave o dodatnom slanju oružja Ukrajini

17:58 SAD očekuje više najava paketa oružja i opreme Ukrajini tijekom ključnog sastanka gotovo 50 zemalja poznatog kao Ukrajinska kontaktna skupina u srijedu, izjavio je visoki američki obrambeni dužnosnik, piše CNN. Ukrajinski dužnosnici upozorili su da Rusija sve više zauzima položaj u regiji Donbas na istoku Ukrajine, točnije u gradu Severodoneck, u kojem su u posljednje vrijeme bile neke od najtežih borbi. Bez novog priljeva oružja, neki ukrajinski dužnosnici smatraju da će biti sve teže zaustaviti postepeni napredak Rusije ili povratiti okupirano područje u regiji.

“Čujemo što govore, apsolutno čujemo što govore”, rekao je visoki dužnosnik obrane, koji je govorio o “hitnosti” sastanka skupine u četvrtak u Bruxellesu. Dužnosnik nije želio detaljno navesti koje će zemlje najaviti ​​nove sigurnosne pakete ili što bi te pošiljke uključivale, ali je napomenuo da SAD “vrlo blisko” surađuje s drugim zemljama kako bi shvatile što je potrebno ukrajinskim oružanim snagama, a zatim pronašle te sustave za slanje. Dužnosnik također nije htio reći hoće li SAD imati novi paket za najavu, ali je rekao da administracija američkog predsjednika Bidena već radi na sljedećem paketu.

Ukrajina traži pomoć EU za privremenu pohranu žitarica

17:41 Europske zemlje razmotrit će pružanje privremenih žitnica Ukrajini, koja se suočava s nedostatkom silosa za nove žitarice, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede. Ukrajinski ministar poljoprivrede ranije je u intervjuu za Reuters rekao da bi u jesen, kada završi berba kukuruza, manjak skladišnih kapaciteta mogao doseći i do 15 milijuna tona.

“Imamo hitnu potrebu za opremanjem privremenih skladišta žitarica, modularnih struktura i plastičnih vrećica”, rekao je zamjenik ministra Markijan Dmitrasevč, prenosi ministarstvo. “Vlade EU-a razmotrit će mogućnost da Ukrajini osiguraju takve privremene skladišne prostore, što bi trebalo značajno pomoći u očuvanju žetve i osiguranju buduće opskrbe žitom na svjetskim tržištima”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Turska: ‘Spremni smo blokirati Švedsku i Finsku godinu dana’

17:32 Iz Turske su izjavili kako su spremni blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u na više od godinu dana, osim ako ne dobiju zadovoljavajuća jamstva da su dvije nordijske zemlje spremne odustati od potpore kurdskim skupinama koje smatraju terorističkim organizacijama. Spor između Švedske, Finske i Turske prijeti poremetiti vitalni summit NATO-a koji bi trebao početi u Madridu 29. lipnja. Turska optužuje Švedsku i Finsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK), a također se protive njihovim odlukama iz 2019. da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

Rusija zabranjuje ulazak za 49 državljana Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući 29 novinara

17:25 Rusija je u utorak objavila ažuriranu “stop listu” kojom se zabranjuje ulazak u zemlju za ukupno 49 državljana Ujedinjenog Kraljevstva. Ažurirani popis uključuje 29 novinara i 20 britanskih državljana za koje Rusija vjeruje da su povezani s britanskom obrambenom industrijom, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka spašava Gazprom Germania kreditom od 10 milijardi eura

17:14 Njemačka vlada pozajmit će čak 10 milijardi eura za spašavanje bivšeg ogranka rsukog Gazprom PJSC-a, koji je u travnju stavljen pod kontrolu energetskog regulatora zemlje, tvrde ljudi upoznati s planom. Prema uvjetima spašavanja, državna banka KfW Group osigurat će zajam, čiji bi dio na kraju mogao biti pretvoren u izravni udio pod novim oblikom skrbništva, objavila je njemačka vlada u utorak u priopćenju e-poštom, ne navodeći točan iznos. Naziv tvrtke, trenutno Gazprom Germania GmbH, bit će promijenjen u Securing Energy for Europe GmbH.

Dužnosnik: ‘Ukrajinske snage napreduju u okupiranom Hersonu’

17:07 Ukrajinske oružane snage kreću se prema glavnom gradu južne regije koju je okupirala Rusija, Hersonu, rekao je dužnosnik. “Približavaju se selu Tomina Balka koje se nalazi samo 20 km zapadno od glavnog grada, koje se također zove Herson”, rekao je Serhij Hlan, savjetnik šefa regije, u televizijskim izjavama.

Dužnosnik Pentagona: ‘Putin još uvijek želi mnogo, ako ne i cijelu Ukrajinu’

17:01 “Putin vjerojatno još uvijek želi zauzeti mnogo, ako ne i cijelu Ukrajinu, ali je morao suziti svoje taktičke ciljeve u ratu”, rekao je zamjenik ministra obrane za politiku Colin Kahl. “I dalje mislim da ima ambicije na značajnom dijelu Ukrajine, ako ne i na području cijele zemlje. Ipak, mislim da ne može postići te ciljeve”, rekao je Kahl, govoreći na događaju koji je organizirao Centar za novu američku sigurnost. “Možda će tu i tamo postići taktički uspjeh. Ukrajinci se drže. Mislim da Rusi nemaju kapacitet da postignu te grandiozne ciljeve”, zaključuje Kahl.

SAD će dopustiti neke ruske transakcije vezane uz energiju do 5. prosinca

16:55 SAD će dopustiti nastavak određenih transakcija povezanih s energijom sa Sberbankom, VTB bankom, Alfa-Bank i nekoliko drugih ruskih subjekata do 5. prosinca, objavilo je Ministarstvo financija SAD-a u obavijesti objavljenoj na internetu. Iz ureda riznice za kontrolu inozemne imovine priopćeno je kako se produljuje opća licenca kojom se odobravaju transakcije s određenim subjektima, među kojima su i ruska središnja banka, Sovcombank.

Ukrajina troši dvostruko više od poreza koji ubire

16:45 Trošak rata potroši dvostruko više od poreza koji Ukrajina ubire, kaže šef financijskog odbora njezina parlamenta Danilo Hetmancev. Proizvodnja hrane u Ukrajini, glavni izvor prihoda za njezine građane i vladu, ove je godine znatno pala, što je velik udarac nacionalnim financijama. Ukrajinska vlada je u svibnju prikupila 101 milijardu grivna (3,42 milijarde dolara) poreza, ali je morala potrošiti više nego dvostruko na rat, kaže Hetmancev.

Dodaje da su potrošili 250 milijardi grivna (8,46 milijardi dolara) financirajući vojsku i podržavajući ljude koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove ili čiji su domovi uništeni. Ukrajina treba posuditi pet milijardi dolara mjesečno ili oštro smanjiti potrošnju, rekao je za lokalnu TV. SAD, Europska komisija i neke druge zemlje pružile su financijsku potporu, kaže, ali je iznos daleko ispod pet milijardi dolara potrebnih svaki mjesec.

Vođa separatista: ‘Nema kolere u Mariupolju’

16:34 Separatistički čelnik navodno je rekao da ukrajinske tvrdnje o izbijanju kolere u gradu Mariupolju uzrokovane tisućama mrtvih tijela, nisu ništa drugo nego “panika”. “Nazvao bih to panikom koju promoviraju ukrajinski medijski resursi. Situacija je pod kontrolom”, rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, prenosi novinska agencija Interfax.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko rekao je ranije ovog mjeseca da je epidemija kolere i difterije uzrokovana kontaminiranom vodom već počela. Pušilin je odbacio njegovu tvrdnju. “Broj tijela ispod ruševina nije dovoljno velik da bi se moglo govoriti o epidemiji”, rekao je čelnik NRD.

Rusija ukida pristup nekim javnim podacima

16:19 Rusija će ograničiti pristup nekim javim podacima vlade, kako bi zaštitila zemlju od dodatnih sankcija, priopćilo je ministarstvo financija. Ministarstvo je u priopćenju kazalo da će djelomično ograničiti informacije o proračunskoj potrošnji koje objavljuje kao odgovor na “negativne posljedice” sankcija na rusko gospodarstvo.

Potaknut visokim cijenama energije za vitalni ruski izvoz nafte i plina, proračunski višak zemlje iznosio je 1,49 bilijuna rubalja (21 milijardu funti) za prvih pet mjeseci ove godine, pokazuju podaci ministarstva financija.

Šestoro je ozlijeđeno u granatiranju u ruskom gradu

15:50 Lokalne vlasti kažu da je granatiran ruski grad Klintski, oko 50 kilometara od ukrajinske granice. Regionalni guverner Alexander Bogomz rekao je da je šest osoba zadobilo ozljede gelerima, te da su prebačeni u lokalnu bolnicu, gdje su u “stabilnom” stanju. Ranije danas Bogomz je izvijestio o četvero ozlijeđenih. Ovi navodi za sada nisu neovisno potvrđeni.

Stanovnici su na društvenim mrežama objavili snimke ruskog vojnog helikoptera koji lebdi nad gradom i izvijestili da još uvijek nema struje i vode. Posljednjih tjedana dužnosnici u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom izvijestili su o slučajevima, kako su formulirali, prekograničnog granatiranja.

Francuska kaže da je još uvijek moguće da Macron posjeti Ukrajinu

15:32 Posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona glavnom gradu Ukrajine Kijevu jedna je od “nekoliko opcija” koje su trenutno na stolu, iako o tome još nije donesena odluka, rekla je glasnogovornica vlade Olivia Gregoire. Njemački list Bild am Sonntag izvijestio je ranije ovog mjeseca da će kancelar Olaf Scholz u četvrtak otputovati u Kijev s Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem.

Macron je nastojao održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka rata, ali su taj stav kritizirali neki istočni i baltički partneri u Europi jer smatraju da potkopava napore da se Putina prisili za pregovarački stol.

Njemačka uvodi registar imovine pod sankcijama

15:16 Njemačka će uspostaviti nacionalni registar za imovinu koja je predmet sankcija ili je nejasnog podrijetla, u sklopu napora da sankcije protiv Rusije budu učinkovitije, rekao je kancelar Olaf Scholz. Njemačka također planira uspostaviti posebnu telefonsku liniju za zviždače, dodao kancelar je tijekom govora na sastanku Radne skupine za financijsko djelovanje u Berlinu.

Nema ozlijeđenih u napadu na rodilište

15:10 Proruski separatistički dužnosnici jutros su izvijestili o nekoliko ukrajinskih topničkih udara u dijelovima Donecka. Naveli su da je granata pala na rodilište u gradu Donecku i izazvala požar. Ruska novinska agencija RIA sada je izvijestila da u napadu bolnice nema ozlijeđenih, rekavši da je osoblje brzo premjestilo pacijente u podrum. Za sada nema neovnisne potvrde ovih navoda, no glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da su dužnosnici vidjeli izvješća o napadu.

“Ovo je izuzetno zabrinjavajuće”, rekao je. “Svaki napad na civilnu infrastrukturu, posebno zdravstvene ustanove, jasno je kršenje međunarodnog prava.” Pet osoba je također ubijeno jučer u napadu na tržnicu u Donecku, za koji su separatistički dužnosnici okrivili Ukrajinu. Iz Kijeva za sada nema reakcije.

Rusija kaže da će borcima u kemijskoj tvornici dati priliku da se predaju

15:05 Ukrajinski borci koji se skrivaju u kemijskoj tvornici Azot u Severodonecku sutra će dobiti priliku da se predaju, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Vjeruje se kako se u tvornici u istočnom ukrajinskom gradu Severodonecku nalazi i petstotinjak civila. Ruske snage napadaju grad i tvornicu dok pokušavaju zauzeti to strateški važno područje.

Zelesnki kritizirao Njemačku

15:00 Njemačka mora odbaciti “akt balansiranja” između Ukrajine i Rusije i dati sigurniju podršku Kijevu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za njemačku televiziju ZDF. “Mislim da postoji određena doza skepticizma u odnosu njemačkog vodstva s Ukrajinom”, rekao je Zelenski. “I ne mislim da je ovaj skepticizam došao s Olafom Scholzom. Mislim da ovo nije nešto novo.”

“Vjerujem da se taj skepticizam prema nama uglavnom odnosi na naše buduće članstvo u Europskoj uniji ili NATO-u. Sav taj skepticizam postojao je prije gospodina Scholza. Nažalost, takav je stav bio. I vjerujem da će se ovaj stav promijeniti”, nastavio je. Njemačka je Ukrajini obećala dostavu teškog naoružanja, ali se suočila s stalnim kritikama ukrajinskog vodstva zbog navodne nedoumice i spore isporuke.

Ukrajina će morati smanjiti javnu potrošnju

14:50 Ukrajina će morati oštro smanjiti javnu potrošnju ako ne stigne veća vanjska financijska pomoć, budući da proračunski prihodi zemlje pokrivaju manje od polovice rashoda nakon ruske invazije. Izjavio je to šef financijskog odbora ukrajinskog parlamenta Danilo Hetmantsev

“Moramo posuditi 5 milijardi dolara mjesečno. Ako ih ne dobijemo, morat ćemo smanjiti potrošnju. Rekao je da je vlada u svibnju prikupila 101 milijardu poreza, ali je morala potrošiti 250 milijardi grivna na financiranje vojske i potporu ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove ili čiji su domovi bili uništeno.”

Sutra se otvara humanitarni koridor iz Azota

14:17 Vlasti Kijeva zatražile su otvaranje humanitarnog koridora za izlazak civila iz tvornice Azot u Sjeverodonecku, rekao je Mihail Mizincev, voditelj Nacionalnog centra za kontrolu obrane Ruske Federacije. “Rusko Ministarstvo obrane ovaj zahtjev smatra pokušajem povlačenja preživjelih borbenih jedinica pod krinkom humanitarne akcije prema Mariupoljskom scenariju”, naglasio je general.

Vojnici Rusije i Luhanske Narodne Republike su pak spremni izvesti operaciju evakuacije civila u smjeru sjevera u grad Svatovo, javljaju Ria Novosti. “Za to će se otvoriti humanitarni koridor od 8 do 20 sati po moskovskom vremenu 15. lipnja 2022.”, rekao je Mizincev te dodao kako jamči prava iz Ženevske konvencije svim vojnicima koji se predaju.

Ukrajina razmijenila još 64 tijela vojnika s Rusijom

13:57 Ukrajina je primila tijela 64 vojnika kao rezultat razmjene s Rusijom, objavio je ukrajinski portal ZN.ua, prenio BBC. Razmjena tijela muškaraca ubijenih dok su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju obavljena je u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine.

Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u priopćenju je navelo da su ukrajinsko ministarstvo obrane i obavještajne službe bile uključene u razmjenu. Ranije ovog mjeseca Rusija i Ukrajina zamijenile su oko 160 tijela.

Zelenski: ‘Dostavite nam oružje dugog dometa’

13:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao na više oružja dugog dometa kako bi se suprotstavio ruskim snagama. “Imamo dovoljno oružja”, rekao je ZelenskI danskim novinarima na internetskom brifingu za novinare. “Ono što nemamo dovoljno je oružje koje stvarno pogađa domet koji nam je potreban kako bismo smanjili prednost opreme Ruske Federacije.”

Rusija smanjuje dotok plina Sjevernim tokom za 40 posto

13:17 Pumpanje plina kroz Sjeverni tok smanjit će se za 40 posto zbog nepravodobnih popravaka od strane Siemensa, priopćio je Gazprom, a prenosi Interfax. “Zbog nepravovremenog vraćanja plinskih pumpnih jedinica s popravka iz Siemensa (Njemačka), iscrpljenosti remontnog vijeka GCU-a i utvrđenih tehničkih neispravnosti motora”, javlja Gazprom.

“Opskrba plinovoda Sjeverni tok trenutno se može osigurati u količini do 100 milijuna kubičnih metara dnevno (s planiranim volumenom od 167 milijuna kubnih metara dnevno)”, napominje ruska tvrtka.

Fajon: ‘Rusiju treba vratiti za pregovarački stol’

12:27 Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon kazala je da će se vanjska politika Slovenije vezano za ukrajinsku krizu koncentrirati na humanitarnu pomoć, reagirajući na zadnje domaće polemike o tome treba li u EU djelovati aktivno na naoružavanju napadnute zemlje ili je “prisiliti” na mir s Rusijom.

“Naš zajednički cilj i dalje ostaje traženje mogućnosti da Rusiju dovedemo natrag za pregovarački stol. Slovenska vanjska politika trebala bi se koncentrirati na humanitarnu i razvojnu pomoć”, kazala je Fajon.

Novi slovenski premijer izjavio je u ponedjeljak da će se pozicija prema ratu u Ukrajini usuglasiti uskoro nakon rasprave na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku jer on o tome ne odlučuje sam, a želi s jedinstvenim stajalištem o tome zastupati Sloveniju na predstojećem summitu EU-a u Bruxellesu krajem mjeseca.

Peskov o pregovorima vezanim uz osuđene na smrt

12:10 Kremlj je “siguran” da bi proruski separatistički čelnici u Donbasu bili spremni poslušati apel Ujedinjenog Kraljevstva vezan uz sudbinu dvojice Britanaca osuđenih na smrt zbog borbe za Ukrajinu. Izjavio je to gralnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.
Sud u otcijepljenoj Narodnoj Republici Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini prošlog je tjedna osudio Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna na smrt, rekavši da su krivi za “plaćeničke aktivnosti”. Njihove obitelji poriču da je trojac, kojeg su angažirale ukrajinske oružane snage, bili plaćenici.

Još 70 ljudi evakuirano iz Lisičanska i okolice

11:45 Još 70 ljudi evakuirano je iz Lisičanska i okolnih naselja, rekao je Sergij Haidaj, regionalni guverner Luhanska. Objavljujući na Telegramu, Haidaj je uvjete u regiji, koja je pod teškim topničkim napadom Rusa, opisao kao “pravi pakao”.

Naveo je da je evakuacija puna rizika, jer su stanovnici “trčali pod vatrom do automobila” i mogli su krenuti dalje pod okriljem mraka samo kad padne noć. Granatiranje je toliko snažno da ljudi više ne mogu stajati u skloništima, napisao je, a prenio je BBC. “Ali ne možemo izgubiti sve dok je moguće spasiti barem jedan život – spašavat ćemo”.

Portugalski premijer o članstvu Ukrajine u EU

11:32 Portugalski premijer upozorio je da bi rasprava o tome hoće li Ukrajini odobriti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla podijeliti Uniju i stvoriti “lažna očekivanja”. “Najbolja potpora koju Europska unija može dati Ukrajini je da zadrži njezino jedinstvo”, rekao je António Costa u intervjuu za Financial Times. “Najbolje što možemo ponuditi je europsko jedinstvo.”

Podjela u EU bila bi dar ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi Costa. “Moj je fokus postići na sljedećem Europskom vijeću jasnu obvezu hitne potpore i izgraditi dugoročnu platformu za potporu oporavka Ukrajine”, rekao je. Kako prenosi FT, Costa je rekao da se ne protivi izričito ukrajinskoj kandidaturi, ali da mu je prioritet “jasna i neposredna podrška”, upozoravajući da se u ovom trenutku ne otvaraju višegodišnji pregovori. “Veliki rizik je stvoriti lažna očekivanja koja postaju gorko razočaranje. Manje pravnih rasprava, više praktičnih rješenja”, rekao je.

Konašenkov: ‘Više od 30 Ukrajinaca se htjelo predati, pucano im je u leđa’

11:15 Više od 30 ukrajinskih vojnika pokušalo se predati u jednoj od regija Donjecke Narodne Republike, prilikom čega im je pucano u leđa, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, a prenio Interfax.

“Nakon priprema za ofenzivu ruskih trupa na području naselja Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, više od 30 vojnika 25. bataljuna 54. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine odlučilo je položiti oružje i predati se”, rekao je Konašenkov te dodao kako su ukrajinski vojnici preko radija apelirali na zapovjedništvo ruske postrojbe da prekinu vatru i osiguraju koridor za izlaz.

“Oko 22 sata, vojnici Oružanih snaga Ukrajine s bijelim zastavama počeli su napredovati prema ruskim položajima”, rekao je Konašenkov. Naveo je da je ukrajinskim vojnicima pucala u leđa “jedinica odreda koja je na uporište stigla na oklopnim vozilima”. “Kao rezultat ove egzekucije, 32 ukrajinska vojnika su smrtno ranjena i ubijena”, rekao je.

U okupiranom Hersonu odjekuju eksplozije

11:00 U ukrajinskom gradu Hersonu, kojeg su okupirale ruske snage čuju se eksplozije, objavio je na Twitteru Kyiy Independent.

Britanska ministrica: Učinit ću sve da oslobodim osuđene na smrt

10:55 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u razgovoru za BBC odbila je odgovoriti hoće li izravno pregovarati sa samoproglašenom Narodnom Republikom Donjeck o situaciji sa zarobljenima i na smrt osuđenima Aidenom Aslinom i Shaunom Pinnerom. “Činim sve što mogu, na najbolji način na koji mogu, na način za koji smatram da je najučinkovitiji, da oslobodim te ljude”, dodala je.

Papa: ‘Rat je možda isprovociran’

10:43 Papa Franjo ponovno je napao Rusiju zbog njezinih akcija u Ukrajini, rekavši da su njezine snage okrutne, hvaleći “hrabre” Ukrajince što se bore za opstanak, prenio je Reuters. No, u razgovoru koji je prošlog mjeseca vodio s urednicima isusovačkih medija, objavljenom u utorak, također je rekao da situacija nije crno-bijela i da je rat “možda na neki način isprovociran”.

Osuđujući “svirepost, okrutnost ruskih vojnika, ne smijemo zaboraviti stvarne probleme ako želimo da se oni riješe”, rekao je Franjo, uključujući industriju naoružanja kao čimbenika koji potiče rat. “Također je istina da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za tjedan dana. Ali su se preračunali. Naišli su na hrabar narod, narod koji se bori za opstanak i koji ima borbenu povijest”, rekao je.

Franjo je rekao da se nekoliko mjeseci prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje snage u Ukrajinu, sastao s šefom države koji je izrazio zabrinutost da NATO “laje na vrata Rusije” na način koji bi mogao dovesti do rata. Franjo je dodao: “Ne vidimo cijelu dramu koja se odvija u pozadini ovog rata, koji je možda nekako bio ili izazvan ili nije spriječen”. Pitajući se čini li ga to zagovornikom Putina, rekao je: “Ne. Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći takvo što”.

Blokada Azota, Rusi tvrde da neće biti evakuacije

10:17 Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, blokirani u tvornici Azot, mogu spasiti svoje živote samo ako se predaju, izjavio je dužnosnik Narodne milicije separatističke Luhanske Narodne Republike Andrej Maročko za TV Rossiya 24.

“Ukrajinske trupe su tamo u katastrofalnoj situaciji, jer su lišene zaliha. Oni koji su sada u Azotu našli su se između čekića i nakovnja”, kazao je te dodao kako su ruske snage oko njih. “Dakle, jedini ispravan izlaz koji vojnici iz Azota mogu učiniti je predaja. Barem će spasiti svoje živote. Inače će biti likvidirani”, rekao je.

Također je demantirao izjave o planovima za evakuaciju civila iz Azota. Naglasio je da su ljudi u Azotu zapravo u poziciji talaca. Prema njegovim riječima, za sigurnu evakuaciju ljudi potrebno je otvoriti “zelene koridore” prema Svatovu , ali tvrdi da se Ukrajina pokušava cjenkati, skrivajući se iza civila.

Rusi tvrde da je granatirano selo u regiji Brjansk

10:10 Najmanje četiri osobe su ozlijeđene u posljedicama granatiranja sela Zaimišče u regiji Brjansk, izvijestio je guverner regije Alexander Bogomaz na svom Telegram kanalu. “Danas je granatirano područje sela Zaimišče, gradska četvrt Klintsi. Oštećeno je nekoliko stambenih zgrada. Prema preliminarnim informacijama, četiri osobe su ozlijeđene. Njima je pružena sveobuhvatna medicinska pomoć”, naveo je, a prenijele su Ria Novosti.

U gradu Rubežnoje poginuo dječak

10:05 Četrnaestogodišnji dječak poginuo je u gradu Rubežnoje, u takozvanoj Luhanskoj Narodnoj Republici, Dječak je poginuo nakon što su ukrajinske snage gađale stambeno područje američkim haubicama M777, rekao je za RIA Novosti pripadnik Narodne milicije.

“Kalibar je 155 milimetara, haubice. Četiri komada su doletjela ovamo u dvorište iza kuće. Poginuo je dječak, više civila je ozlijeđeno”, precizirao je sugovornik agencije koji je svjedočio napadu.

Istražuje se smrt sedam civila čija su tijela pronađena kod Buče

10:00 Ukrajinski glavni tužitelj kaže da istražuje smrt sedam civila koji su pronađeni vezanih ruku na leđima u blizini kijevskog predgrađa Buča. Vlasti su naime priopćile kako su u šumi nedaleko sela Mirotska “u rovovima pronađena tijela sedam civila s ranama od vatrenog oružja i rukama vezanim na leđima”. Ukrajinska nacionalna policija u ponedjeljak je priopćila da diljem zemlje još uvijek pokušava identificirati tijela 1200 civila.

Evakuacija iz Sjeverodonecka tijekom svakog zatišja

9:35 Ukrajinske vlasti kažu da nastavljaju evakuirati civile iz Sjeverodonecka tijekom svakog zatišja u borbama koje se trenutno vode u istočnom dijelu grada. Šef regionalne vojne uprave Oleksandr Štruik u ponedjeljak je objavio kako je i treći od tri glavna mosta do Sjeverodonecka neprohodan. No, navodno se još uvijek može ući i grad i iz njega izaći. “Načini kako doći do grada su prilično teški, ali postoje”, rekao je za ukrajinsku televiziju Štruik. Također je rekao da se evakuacije odvijaju “svake minute kada je tamo tišina ili postoji mogućnost prijevoza”.

Struik je rekao da se nešto više od 500 civila nastavilo skrivati ​​u gradskoj kemijskoj tvornici Azot, za koju vlasti kažu da je bila meta intenzivnog granatiranja od strane ruskih snaga.

Rusija: Uništili smo oklopna vozila Ukrajini

9:09 Ministarstvo obrane Rusije objavilo je jutros priopćenje i video o aktivnostima njihovih zračnih snaga u Ukrajini. Tvrde:

Posade kopnenog zrakoplovstva izvele su raketne zračne napade na vojne objekte i opremu postrojbi Oružanih snaga Ukrajine. Lansiranja projektila vršena su u parovima s malih visina. Kao rezultat borbene uporabe zrakoplovnog oružja, uništeni su kamuflirani utvrđeni terenski položaji i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Mikolajiv granatiran, u Lavovu mirno

8:40 Dva ukrajinska regionalna čelnika objavila su jutros nove statuse na Telegramu. Maksim Kozitskyi, guverner Lavova, rekao je da u njegovoj regiji tijekom noći nije bilo zračnih uzbuna. Oleksandr Šenkevič, gradonačelnik Mikolajeva, izvijestio je da je bilo granatiranja raznih okruga i naselja, ali da nije bilo žrtava, prenosi The Guardian.

Britanski obavještajci tvrde da ruske snage napreduju kod Harkiva

8:25 Britansko ministarstvo obrane jutros je objavilo najnovije izvješće vezano uz stanje na bojištu u Ukrajini. U njemu stoji kako i dalje traju ruski napadi na Sjeverodoneck ali i da je prvi put u posljednjih nekoliko tjedana zabilježen i napredak ruskih snaga na području Harkiva.

Također navode kako će se ruski izdaci za obranu povećati za 600 do 700 milijardi rubalja što bi se moglo približiti povećanju ruskog proračuna za obranu od 20 posto. Navodeći tu informaciju pozvali su se na prvog zamjenika predsjednika ruske vojnoindustrijske komisije koji je o tome govorio prije nekoliko dana.

Zaporižje neće formirati parlament dok ne završi rat

8:09 Odluka o formiranju parlamenta u regiji Zaporižje bit će donesena najkasnije do završetka” specijalne vojne operacije”. To je za Interfax izvijestio šef privremene uprave regije Jevgenij Balitski. “Ne planiramo imati parlament. Zasad se ne vidimo ni u kakvoj parlamentarnoj formaciji. Nećemo stvoriti ovo tijelo dok se specijalna operacija ne završi”, rekao je Balitsky. Prema njegovim riječima, primarni zadatak je podrška gospodarstvu regije.

“Sada radimo na željeznici, dižemo poljoprivredu, poduzeća. Doveli smo na posao skoro sve liječnike, skoro svi nastavnici rade, sve komunalije funkcioniraju. Sve što bi trebalo raditi, ljudi su počeli primati plaće. Ako ljudi budu vjerovali Rusiji, onda ćemo održati referendum”, rekao je šef privremene uprave.

Ukrajina je izgubila četvrtinu poljoprivrednih površina

7:55 Broj obradivih polja u Ukrajini od početka ruske invazije smanjio se za četvrtinu, rekao je u ponedjeljak novinarima u Kijevu zamjenik ministra poljoprivrede zemlje Taras Visocki.

Visocki je predvidio da će žetva biti dovoljna za domaće potrebe, pogotovo jer su te potrebe smanjene otkako su mnogi pobjegli od rata u Ukrajini. Ne samo da borba utječe na poljoprivredu u zemlji, nego utječe i ruska blokada izvoza, što dovodi do smanjene sjetve usjeva namijenjenih izvozu, rekao je Visocki.

Ukrajina će uskoro dobiti status kandidata za EU?

7:20 Portal Politico je objavio, pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika, da će Europska komisija preporučiti da se Ukrajini da službeni status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Predsjednica Europske komisije u subotu je rekla da će mišljenje EU o ukrajinskom zahtjevu biti objavljeno do kraja tjedna.

Svi mostovi do Sjeverodonecka su uništeni

7:15 Svi mostovi prema ukrajinskom gradu Sjeverodonecku, koji je u sukobima sada su uništeni, kaže lokalni guverner. S obzirom da je grad zapravo odsječen, Sergij Haidaj kaže da su isporuka zaliha i evakuacija civila sada nemogući. Žestoke borbe vode se u istočnom dijelu grada. Tjednima je zauzimanje Sjeverodonecka glavni vojni cilj Rusije.

Litva kupuje francuske haubice

7:10 Litva je potpisala pismo namjere za nabavu 18 francuskih samohodnih haubica Caesar tijekom sastanka ministara obrane dviju zemalja na marginama sajma obrane Eurosatory, objavile su dvije zemlje. “Litva će kupiti 18 haubica Caesar Mark II”, objavio je litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas u tweetu popraćenom fotografijom potpisivanja pisma namjere s njegovim francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom.

Rusija obećala vojnu pomoć separatistima u Donbasu

7:05 Nakon što je vođa proruskih separatista u Donbasu tražio dodatne snage od Rusije, Kremlj im je obećao podršku objavivši u ponedjeljak da je cilj Rusije zaštititi narodne republike Doneck i Luhansk. Denis Pušilin, vođa proruske separatističke regije Doneck na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak da su se u toj regiji pojačale borbe i granatiranja.

“Sve potrebne snage, uključujući i savezničke, odnosno one Ruske Federacije, bit će uključene kako bismo se suprotstavili neprijatelju”, rekao je Pušilin. Ruska državna novinska agencija RIA prenijela je izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao: “Općenito, zaštita tih republika (Donecka i Luhanska) glavni je cilj specijalne vojne operacije”.

 

Source link: www.telegram.hr