EU uvela sankcije Bogoljubu Kariću zbog rata u Ukrajini

foto FoNet Božana Pavlica

Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i jedan državljanin Srbije, a prema podacima iz Službenog lista EU navodi se da je u pitanju Bogoljub Karić, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi u Službenom glasniku, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

„Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom“, navodi se u Službenom glasniku.

„Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“, navodi se u Glasniku.

S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Među 65 pojedinaca koji su se našli na listi sankcija, nalazi se i vojni štab koji je rukovodio akcijama onih jedinica ruske vojske koje su ubijale, silovale i mučile civile u Buči, među kojima je i pukovnik Azatbek Omurbekov, koji je dobio nadimak „kasapin iz Buče“. Lista uključuje i one koji su odgovorni za opsadu grada Marijupolja, uključujući general-pukovnka Mihaila Mizenceva zvanog „Marijupoljski kasapin“, kao i one koji su učestvovali u stvaranju takozvanog Komiteta spasa za mir i red u martu 2022. godine – organ za saradnju sa ruskom okupacijom u Hersonskoj oblasti.

EU uvodi sankcije političarima, propagandistima, vodećim poslovnim ljudima i članovima porodica već sankcionisanih pojedinaca. Bivša gimnastičarka i članica Državne dume Alina Kabajeva takođe je uvrštena na spisak kao bliska saradnica predsednika Vladimira Putina.

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

Paket sankcija predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zlocine u Ukrajini.

”Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema Svift, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Putina”, izjavio je šef diplomatije EU Zžosep Borelj.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs