Predsjednik SAD-a danas je objavio da Ukrajini neće slati rakete koje mogu pogoditi ruski teritorij

Kremlj prijeti: 'Ako naši gradovi budu napadnuti, udarit ćemo na centre koji donose zločinačke odluke. Neki nisu u Kijevu'

FOTO: Profimedia

Danas je američki predsjednik Joe Biden rekao kako SAD neće poslati Ukrajini raketne sustave koji mogu dosegnuti Rusiju. Ta je vijest ozbiljno razočarala Ukrajince, ali naišla je na odobravanje Moskve. Bivši ruski predsjednik to gledište nazvao je “razumnim”.

Dmitrij Medvedev, koji je vodio Rusiju između 2008. i 2012., upozorio je da će, ako gradovi u toj zemlji budu “napadnuti”, Moskva morati ispuniti svoju “prijetnju da će udariti na centre koji donose ove zločinačke odluke”. “Neki od njih uopće nisu u Kijevu”, dodao je zlokobno Medvedev, implicirajući da njegova poruka nije namijenjena samo Ukrajincima. “Nema potrebe objašnjavati što bi se dalje dogodilo”, kaže.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci očajnički trebaju rakete

Ranije danas visoki ukrajinski vojni dužnosnik rekao je da je vojna pobjeda protiv Rusije “malo vjerojatna” ako Sjedinjene Države uskrate Ukrajini dalekometnu artiljeriju. Aleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je za CNN da je takvo oružje “bitno za sudbinu Ukrajine i njezinu neovisnost”.

Arestovič je za CNN rekao da bi čak i mali broj oružanih sustava – njih samo 20 – promijenio pravila u sukobu s Rusijom, jer bi, kako je objasnio, omogućio ukrajinskim postrojbama da se brane od dalekometnih ruskih napada. “I bez MLRS-ova vjerojatno bismo uspjeli stabilizirati bojišnicu”, rekao je Arestovič. “Ali morali bi prihvatiti gubitak Hersona, Luganska, Donjecka i dijelova regije Zaporižja”, istaknuo je.

Source link: www.telegram.hr