Skupštine opština i njihovi čelnici, kojima mandat ističe u junu i julu, neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da učestvuju u vršenju funkcija lokalne samouprave jer im zakonom nije produžen mandat, kaže Momo Koprivica

Koprivica: Odbornici u devet opština neće imati pravo da donose zakonski nesporne odluke

Zakon proizveo i alarmantno protivpravno stanje: Momo Koprivica, Foto: BORIS PEJOVIC

Potpredsjednik Demokrata i poslanik u Skupštini Momo Koprivica ocijenio je da za mjesec dana odbornici u devet opština, među kojima i u Podgorici, neće imati pravo da donose zakonski nesporne odluke, jer im ističe mandat.

”Oni neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da učestvuju u vršenju funkcija lokalne samouprave”, ocijenio je u izjavi za “Vijesti” Koprivica.

Dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su odloženi izbori u 14 opština za 23. oktobar, nije produžen mandat odbornicima, lokalnim skupštinama a ni predsjednicima opština. Pravnici i civilni sektor tvrde da propis ima brojne praznine, a pred Ustavnim sudom su sada već tri inicijative za provjeru njegvoe ustavnosti.

Ranije su podnijeli poslanički klub Demokratskog fronta i NVO Centar za demokratsku tranziciju, i one su objedinjene u jedan predmet koji će biti prioritetno razmatran čim sudija izvjestilac bude spremio predlog.

Source link: www.vijesti.me