OGLAS

Hitna sjednica: Dom naroda PSBiH danas o osiguravanju novca za održavanje izbora Vijesti Autor:SRNA, N1 BiH23. maj. 202207:43

Hitna sjednica: Dom naroda PSBiH danas o osiguravanju novca za održavanje izbora

Izvor: Foto: F.Z./N1

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas na zahtjev bošnjačkih delegata da bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila osigurana novčana sredstva za Opće izbore.

Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije (CIK) BiH za održavanje ovogodišnjih Općih izbora.

Politika kao najunosnije zanimanje u BiH: 91 stranka prijavljena, CIK bez novca

Zatraženo je da sjednici, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, prisustvuje i predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić izjavio je ranije Srni da je besmisleno održavati hitnu sjednicu koju je tražio Klub bošnjačkog naroda nakon neuspjelog pokušaja Vijeća ministara da dođe do odluke o finansiranju izbora, jer je Ministarstvo finansija i trezora BiH ministara upozorilo da se radi o nezakonitoj odluci.

On je rekao da je besmisleno da domovi Parlamentarne skupštine BiH donose zaključke kojima će naređivati Vijeću ministara da donosi i provodi nezakonite odluke.

Podsjetimo, CIK BiH je 4. maja ove godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora kada su naveli da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložio CIK.

Početak današnje sjednice je najavljen za 12:00 sati.

Source link: ba.n1info.com