OGLAS

Zvaničnik EU: Jasno istaknuta podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana Vijesti Autor:N1 BiH23. jun. 202215:53 > 15:55

Zvaničnik EU: Jasno istaknuta podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Izvor: N1

Čelnici zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana su danas na sastanku u Briselu razgovarali skoro četiri sata o izazovima aktuelne geostrateške situacije i načinima daljeg jačanja odnosa EU i Zapadnog Balkana, te je “jasno i nedvosmisleno” istaknuta podrška evropskoj perspektivi i budućnosti regiona unutar EU, izjavio je zvaničnik EU za N1.

Naveo je da je rat u Ukrajini stavio fokus pitanje proširenja EU.

Prvo, to znači napredak u procesu pristupanja. Napredak u reformama, posebno u onim koje se odnose na vladavinu prava, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije. To također znači da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom moraju početi bez odlaganja – to je apsolutni prioritet”, izjavio je zvaničnik.

Dodao je da se nastavlja rad na pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja za preostala bilateralna pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Istakao je da je potrebno ojačati proces integracija kako bi se ponudile konkretne društveno-ekonomske koristi partnerima sa Zapadnog Balkana već tokom pristupnih pregovora, kako bi te zemlje bile postepeno integrisane u rad EU dok implementiraju pravnu tekovinu EU u svakom sektoru, te da je potrebno dovršiti viznu liberalizaciju za region.

Također je istakao da je hitno potrebno postići napredak u bilateralnim i regionalnim sporovima po pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog Beograda i Prištine, te u iznalaženju rješenja u BiH na osnovu političkog dogovora koji su prihvatili predstavnici stranaka u Bosni i Hercegovini u Briselu kako bi se pomoglo zemlji da napreduje na putu ka EU ka statusu kandidata.

Na sastanku su lideri Zapadnog Balkana razgovarali o inicijativi evropske političke zajednice za stvaranje političke platforme na kojoj bi učesnici mogli da održavaju razgovore širom evropskog kontinenta kao dopunu, a ne kao alternativu procesu proširenja“, izjavio je zvaničnik.

“EU će nastaviti pružati podršku regiji, uključujući pomoć u rješavanju izazova koji proizlaze iz rata u Ukrajini, na primjer povezujući ih s inicijativama EU za sigurnost hrane i energije, podržavajući ih u jačanju kibernetičke sigurnosti, rješavanju hibridnih prijetnji i dezinformacija”, dodao je.

Izjavio je da će Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan obezbijediti do 30 milijardi eura investicija namjenjenih za pomoć regionu u ekonomskom oporavku i približavanju EU, te za podršku strateškim projektima koji poboljšavaju povezanost i otpornost regiona. Prvi paket koji se sastoji od 21 projekta, vrijedan preko 3 milijarde eura, već je pokrenut početkom ove godine.

“Lideri su izrazili podršku narodu Ukrajine koji nastavlja da se bori za svoju slobodu. EU je odlučno odgovorila na invaziju Rusije i iskazana je zahvalnost onim partnerima koji su se složili sa sankcijama EU”, izjavio je.

Source link: ba.n1info.com