OGLAS

Komšić: Za građansku BiH se vrijedi boriti, i ne biti kukavica pred strancima Vijesti Autor:N1 BiH22. maj. 202217:02

Komšić: Za građansku BiH se vrijedi boriti, i ne biti kukavica pred strancima

Izvor: F.Z./N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se na svome Facebook profilu povodom 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN).

“Republika Bosna i Hercegovina je tačno prije trideset godina primljena u Ujedinjene nacije. Tridest godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili. Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, stoji u uvodu Komšićevog saopštenja.

Danas je jedan od najznačajnih datuma u savremenoj historiji BiH (VIDEO)

Kako navodi Komšić, borba je vođena za građansku BiH, u kojoj će svaki njen građanin imati jednaka prava.

“Sa vremenske distance od trideset godina, primjetno je da su svi kompromisi, koji su izraženi kroz gore pomenute mehanizme pokazali se promašenima. Što se više popuštalo i nastojalo ugoditi onima koji političke račune podnose Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi bili su sve veći i veći, a na kraju su skončali u zahtjevima za disolucijom, zahtjevima za formiranjem paralelnih institucija, zahtjevima za etničkom terirorijalnom reorganizacijom. U posljednjih nekoliko godina, tim zahtjevima konačno je pružen odlučan otpor. Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve iako su u tome imali podršku sumnjivih lica koja se vole izdavati za naše međunarodne prijatelje”, naveo je član Predsjedništva BiH.

BiH prije 30 ušla u UN. Džaferović: Bio je to svečan dan, ali nismo slavili

Komšić je dodao kako je cilj bio ubiti i tehničku mogućnost i nadu da ova zemlja može jednog dana postati normalna građanska država.

“Trebalo je samo pristati na takva loša rješenja pa da se to shvati kao izraz naše ukupne političke volje. Trebalo je pristati na to da sami sebi dođemo glave, kao što je to bezbroj puta tokom agresije od onih koji su branili državu, traženo. To se dakle nije desilo, niti će se ikada desiti. Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad – tad. Zato se vrijedi boriti, i ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili prijek pogled nekog trećerazrednog međunarodnog zvanička pristaje na sve što mu se na stol stavi i izvoli na potpis”, stoji u zaključku Komšićevog saopštenja.

Podsjetimo, prije 30 godina ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine. Na taj dan naša zemlja je postala punopravna članica najveće svjetske organizacije.

Source link: ba.n1info.com