Evropskim političarima “krkanluk” nije deo političkog rituala

foto Instagram buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom instagram nalogu “budućnostsrbijeav” povremeno objavljuje šta je jeo, pio, sa kime je doručkovao i kako je ugostio domaće i strane goste. Poslednja u nizu je fotografija na kojoj se vidi kako predsednik Srbije zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom sprema ćevape na roštilju.

„Ćevapčiće smo spremali zajedno. Hvala @charlesmichel (Šarlu Mišelu) na poseti i na podršci evropskoj budućnosti Srbije“, napisao je Vučić uz fotografiju.

Pre izvesnog vremena Vučić je na roštilju spremao biftek za tadašnjeg austrijskg kancelara Sebastijana Kurca. Sliku sa tog roštiljanja takođe je postavio na svom instargram nalogu,kao i onu u kojoj je posluživao pečenje gostima u Predsedništvu Srbije, nakon dana državnosti. Bile su tu doduše i forogfrafije sa doručka u Beogradu na vodi sa Sinišom Malim, ministrom finansija, ali i one sa “prve večeri, uz krilca na roštilju kod premijerke Ane Brnabić”.

Sagovornici Danasa tvrde da ručkovi i večere u režiji Aleksandra Vučića, obznanjeni u javnosti, imaju za cilj da pokažu da je on u prijateljskim i intimnim odnosima sa gostima iz sveta, iako u međunarodnoj politici to ne postoji. To što je Vučićev izbor na ručku sa Šarl Mišelom pao baš na ćevape, po oceni sagovornika Danasa predstavlja čist folklor, namenjen domaćoj javnosti.

“Vučić se uvek predstavlja kao “čovek iz naroda”, iako sebe doživljava kao natčoveka i mesiju, a nezvanično je vlasnik velikog dela Srbije. I ovaj poslednji kulinarski poduhvat bio je upućen srpskim biračima, a ne Šarlu Mišelu”, kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Napominje da evropskim političarima, za razliku od srpskih, krkanluk nije deo “političkog rituala”, niti im je bitno da li se nešto našlo na trpezi i o čemu je reč. “Utoliko su ćevapi čist folklor za domaću upotrebu”, ističe Pajtić.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans podseća da je predsednik Vučić roštiljao i sa bivšim kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcem u septembru prošle godine.

“Kurc je u oktobru pao sa vlasti. Zli ljudi bi mogli zaključiti da ga je predsednik Vučić izbaksuzirao. Nadam se da će predsednik evropskog saveta Šarl Mišel izbeći ovaj urok”, napominje Štiplija.

Za Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta roštilj sa Šarl MIšelom i “ćevapčićima” je klasični marketinški trik kojim Vučić pokušava da prikaže da je u nekoj vrsti intimnog prijateljskog odnosa sa gostima, a tako nešto u međunarodnoj politici ne postoji.

“Setite se da je Vučić pričao o svojim druženjima sa Putinom, ili o ispijanju vina sa Makronom u tajnim odajama Jelisejske palate, ili pak o poluzagrljajima sa Si Đi Pingom”, kaže Parović.

Napominje da je za njega lično utisak to što su Vučiću preseli ti ćevapi.

“Koliko čujem gost je bio neprijatno iznenađen time što su navijači Zvezde i Olimpijakosa zajedno vozili stari vojni džip sa slovom Z i to na opšte oduševljenje i građana Beograda, ali i svih drugih navijača, koji su trenutno gosti naše prestonice”, pojašnjava sagovornik Danasa.

Srđan Milivojević, predsednik IO Demokratske stranke smatra da je bilo mnogo važnije da Vučić, umesto fotografije sa roštiljanja sa Šarl Mišelom, sa građanima Srbije podeli informaciju o tome šta su sve izazovi sa kojima se Srbija suočava.

”Vučić je umesto uz ćevape, trebalo da pokaže spremnost i hrabrost da razgovara u jedinoj instituciji u kojoj takav razgovor ima smisla, a to je Skupština Srbije”, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs