Savjetnik premijera i doskorašnji ministar policije zadovoljan pohvalama EK, kaže da su tek stvorene zdrave osnove sistema za efikasnu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. U Državnom tužilaštvu sve preporuke međunarodnih partnera se sa velikom pažnjom čitaju i analiziraju, rekla je v. d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović

Reakcije na non paper: Zadovoljstvo zbog pohvala, razočaranje ako ne bude osuda

Sekulović, Foto: SAVO PRELEVIC

Savjetnik premijera i doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su stvoreni zdravi temelji za sistemsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, izražavajući nadu da će sve ono što je započeto u prethodnom periodu, a što je pohvaljeno iz Evropske komisije u Neformalnom dokumentu o vladavini prava, imati pravosnažni osuđujući epilog.

Ukoliko ne bude toga, kako je rekao, sve se može vratiti padom povjerenja.

”Ono što smo imali prilike da vidimo u preliminarnom neformalnom dokumentu, pohvalno je za prethodni period i ponosan sam u odnosu na ono što su MUP i Uprava policije, kao njen dio, radili. Konkretni rezultati i pohvale plod su ozbiljnog i predanog rada i povjerenja koje je izgrađivano. Posebnu pažnju posvećivali smo tome da budemo kredibilan međunarodni partner za šta morate da pređete mnoge stepenice i filtere,” rekao je Sekulović “Vijestima”.

U neformalnom dokumentu za poglavlja 23 i 24, čije zatvaranje je ključno za dalji napredak države u procesu evropskih integracija, ostale su zamjerke za politički uticaj na pravosuđe, ukazano je na potrebu izbora sudija Ustavnog suda, vrhovnog tužioca i dijela članova Sudskog savjeta koji su u neustavnom mandatu.

Source link: www.vijesti.me