OGLAS

Ova opština ima 340 oštećenih objekata od zemljotresa, a niko ih nije ni obišao Vijesti Autor:N1 BiH19. maj. 202217:53

Ova opština ima 340 oštećenih objekata od zemljotresa, a niko ih nije ni obišao

Izvor: N1

Opština Berkovići bila je epicentar najjačeg zemljotresa koji je skoro pogodio Hercegovinu. Oštećenja se broje na stotinama objekata. Ipak, nedovoljno da uslijedi posjeta bilo kojeg zvaničnika. U programu N1 načelnik Nenad Abramović poziva da se u opštini koju predvodi održi sjednica Predsjedništva BiH, proglašavajući sramotnom odluku ovog tijela da dodijele pomoć Stocu i Ljubinju, ali ne i Berkovićima.

Na čak 340 objekata u Berkovićima prijavljeno je oštećenje.

“Ni u jednoj jedinici lokalne uprave ne postoje takve slike koje stižu nakon zemljotresa kao što postoje u Berkovićima”, poručio je načelnik ove opštine Nenad Abramović gostujući u programu N1.

Ispred Opštine je uputio brojne dopise nadležnima, i na entitetske, ali i i državne adrese.

“Nažalost, u Berkovićima se do danas nije dogodila nijedna zvanična posjeta nijednog zvaničnika Berkovićima”, istakao je načelnik ove hercegovačke opštine.

Stoga je Abramović u programu N1 pozvao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da posjeti Berkoviće, da vide gdje se oni naleze, i da tamo održe sjednicu. Smatra skandaloznim oduku da novac raspodjele Stocu i Ljubinju, ali ne i njima.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj u utorak dogovorilo finsansijsku pomoć Ljubinju i Stocu, ali i za porodicu Elmire Sefo koja je smrtno stradala.

Predsjedništvo BiH: Ljubinju i Stocu po milion KM, obećana pomoć porodici Sefo

S druge strane, Abramović naglašava kako je budžet opštine Berkovići blizu milion i 800 hiljada KM, a da se već sa sigurnošću može reći da će šteta biti i veća. Gradovi Podgorica i Nikšić su uplatili nekoliko hiljada eura pomoći ovoj bh. opštini, dok sličan tretman ne stiže iz naše zemlje.

Source link: ba.n1info.com