OGLAS

Arnaut: HDZ danas oborio zakon koji je jedan od uvjeta za kandidatski status Vijesti Autor:N1 BiH11. maj. 202214:46 > 14:49

Arnaut: HDZ danas oborio zakon koji je jedan od uvjeta za kandidatski status

Izvor: N1

Na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda oboren je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, a čiji su predlagači zastupnici iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Jedan od predlagača, Damir Arnaut (Naša stranka), putem zvančnog Twitter naloga izvijestio je da su protiv ovog, kako napominje, jednog od uslova za napredak BiH na EU putu, glasali delegati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

“HDZ danas na komisiji Doma naroda oborio Zakon o sukobu interesa, uslov za kandidatski status. Čović neće da se BiH približi Briselu, ali voli u Briselu skrhati 3.000KM za par minuta VIP salona”, napisao je Arnaut, podijelivši pri tome dokumente koji prikazuju troškove boravka Dragana Čovića u Briselu u martu, prilikom čega je za VIP tretman na aerodromu izdvojeno više od 1,500 eura.

Podsjetimo, zakonom o sprečavanju sukoba interesa uređuju se posebne obaveze nosilaca javnih funkcija na nivou Bosne i Hercegovine s ciljem sprečavanja sukoba interesa u obavljanju javne funkcije, obaveza podnošenja i sadržaj izvještaja o finansijskom stanju i imovini nosilaca javne funkcije, nadležnost za provođenje Zakona, osnivanje i postupak Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u provođenju Zakona, kao i druga pitanja od značaja za provođenje ovog zakona.

U mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU, jasno se ističe da su usvajanje i primjena propisa o sprečavanju sukoba interesa u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jedan od 14 ključnih prioriteta za BiH.

Source link: ba.n1info.com