Čelnici Njemačke i Francuske obećali daljnju podršku Ukrajini

Scholz i Macron zagovaraju konkretne korake za postizanje primirja: 'To ne smije biti mir koji će diktirati Rusija'

FOTO: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su danas u Berlinu konkretne korake koji bi vodili prema primirju u Ukrajini. “Ono što mi želimo ostvariti je primirje i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti prekid sukoba nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih postrojbi”, rekao je Macron u prvom susretu s njemačkim kancelarom nakon što je ponovno izabran za predsjednika Francuske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Scholz je također rekao kako je sada “nakon tolikih tjedana od početka rata” došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru. Istodobno je dodao kako se pritom ne smije raditi o “miru koji bi diktirala Rusija”. “Ne možemo si zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina, zbog očuvanja integriteta i suvereniteta, ne može prihvatiti”, rekao je njemački kancelar.

Francuski predsjednik je istaknuo da govor Vladimira Putina prilikom Dana pobjede, koji nije bio do agresivan kako se očekivalo, ne predstavlja pod svaku cijenu deeskalaciju.

‘U EU treba primiti i zemlje zapadnog Balkana’

Olaf Scholz je naglasio da je “užasna agresija” Rusije na Ukrajinu pokrenula novu dinamiku unutar Europske unije. “Ruska agresija spaja europske partnere. Sada je važno da djelujemo zajednički”, rekao je Scholz.

“Podržavamo Ukrajinu moralno, financijski i vojno s oružjem. Ne može doći do nasilne promjene europskih granica i učinit ćemo sve da se rat ne proširi na druge zemlje”, kazao je Scholz dodavši da će povećati i obrambene sposobnosti.

Ukazao je na zahtjev Ukrajine za ulazak u Europsku uniju i rekao kako “Ukrajina pripada europskoj obitelji”. Scholz je istodobno kazao i kako zemlje zapadnog Balkana treba što prije primiti u Europsku uniju. “Ovdje moraju biti prevladane blokade”, rekao je Scholz aludirajući na bugarsku blokadu pregovora Sjeverne Makedonije i EU-a o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Macron predlaže europsku političku zajednicu

Macron je rekao kako će Berlin i Pariz raditi zajedno da stvore “snažniju Europu” koja je spremnija “suočiti se s većim izazovima”. Europske zemlje će nastaviti podržavati Ukrajinu i uvesti nove sankcije protiv Rusije, dodao je. Francuski predsjednik, koji je ranije bio skeptičan prema procesu proširenja EU-a, rekao je kako za jačanje stabilnosti i demokracije u Europi trebao težiti kooperaciji i “izvan okvira Europske unije”.

“Do sada smo ove ciljeve htjeli ostvariti proširenjem EU-a. Ova perspektiva međutim za zemlje poput Ukrajine, ako gledamo realno, nije ostvariva unutar razdoblja od nekoliko godina. Zato je potrebno pronaći nove političke forme i stvoriti političke koordinacije kako bi se ovakve zemlje vezalo uz EU”, rekao je Macron.

Ranije se u ponedjeljak u govoru u Strasbourgu založio za stvaranje “Europske političke zajednice” kako bi se povećala suradnja EU-a s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti. Scholz je pozdravio taj Macronov prijedlog. “To je zanimljiv prijedlog i drago mi je da zajedno raspravljamo o tome”, rekao je njemački kancelar.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr