Međak: Sve kraće vreme da se Srbija izjasni o invaziji Rusije na Ukrajinu

Foto: FoNet/Milica Vucković

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ocenio je večeras da je vreme da se Srbija izjasni o invaziji Rusije na Ukrajinu „sve kraće“ i da se ono meri nedeljama.

„Srbija ako hoće da ide ka članstvu u EU mora da pokaže da o najznačajnijem bezbednosnom pitanju na evropskom kontinentu deli isti stav sa EU, jer ako ga ne deli, šta ćemo mi tamo“, rekao je Međak za televiziju Insajder.

Podsetio da je Srbija u UN osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i da je glasala za njeno izbacivanje iz Komiteta za ljudska prava UN, te ukazao da „i pored toga nije sprovela akcije koje iz shvatanja pravne prirode toga treba da uslede“.

On je ocenio da će „ostati zapisano“ da su u Srbiji organizovane proruske demonstracije koje, kako je dodao, danas mogu biti održane samo još u Rusiji i Belorusiji.

Prema njegovim rečima, ne može da se dozvoli „propagiranje agresivnog rata“.

„Ne možete to da dozvolite. Na kraju krajeva, država je to manje-više ignorisala – imate jednog ministra (Nenada Popovića) i (direktora Srbijagasa) Dušana Bajatovića (koji su učestvovali na manifestaciji Besmrtni puk’ u Beogradu)“, istakao je Međak.

Dodao da EU zbog toga „neće biti presrećna“ i dodao da je to još jedan dokaz proklamovane neutralnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs