OGLAS

Mladen Ivanić: Dodiku je vrijeme za hladovinu, predugo je na Suncu Vijesti Autor:nova.rs08. maj. 202222:42

Mladen Ivanić: Dodiku je vrijeme za hladovinu, predugo je na Suncu

Izvor: Mladen Ivanić u Danu uživo

Gubitak predstojećih izbora u Republici Srpskoj znači i definitivni odlazak Milorada Dodika sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća. Predugo je na Suncu, njegova sunčanica je postala hronična, rekao je u intervjuu za «Novu» Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nedavno je američki senator Chris Murphy objavio da su se članovi Predsjedništva BiH posvađali pred njim te da je to Dodik oštro demantovao. Ivanić je, shodno tome, upitan kakvu poruku međunarodnoj zajednici šalju ovakvi događaji?

“Da li je toga bilo pred senatorom ne znam, jer tamo nisam bio, ali oni već mjesecima i godinama rade isto. Jedni dugima pričaju vrlo ružne stvari, nemaju nikakvog dogovora, što pokazuje da je svima sukob jedini izvor političkog djelovanja i da ih svjesno kreiraju. Što više napadaju jedni druge, imat će veću podršku u svom biračkom tijelu”, naveo je Ivanić.

Komentarisao je i uslove Evropske unije koji se odnose na to da sve zemlje koje se žele kandidovati moraju uvesti sankcije Rusiji. Budući da to BiH nije uradila, rekao je o da li čelnici ove države mogu donijeti takvu odluku u narednom periodu.

“Ovdje je nemoguće da jedan entitet uvede sankcije, a drugi ne. U ovakvom politčkom ambijentu ja ne očekujem mogućnost dogovora po tom ptanju. Učešće Rusije u ekonomiji BiH nije veliko, najviše bi se to odrazilo na Sarajevo zbog plina, ali Dodik je tu bio više nego jasan, on sankcije neće uvoditi. Mislim da to prešutno odgovara i drugim partnerima iz Federacije BiH jer im plin dolazi, a oni mogu da kažu ‘Mi bismo uvodili sankcije, ali Dodik ne da’. Dodiku taj ambijent isto odgovara, tako da se situacija neće mijenjati, a BiH neće uvoditi sankcije Rusiji”, mišljenja je Ivanić.

S obzirom na to da je Ivanić uvjeren u pobjedu opozicije u Republici Srpskoj, prokomentarisao je i kakva je politička budućnost Milorada Dodika i Željke Cvijanović (predsjednice RS).

“Kada je političar dugo na Suncu, udari ga sunčanica. Političare treba vratiti u hladovinu da vide kako izgleda normalan život, pa možda se nekad i vrate na funkciju. Ne mislim da Dodik ima prostora da se vrati ako ode u hladovinu jer je predugo na Suncu, pa je sunčanica postala hronična. Gubitak ovih izbora znači i definitivni silazak sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća”, poručio je Ivanić.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Source link: ba.n1info.com