Danima je u SDP-u vladao potpuni muk. A onda je predsjednikova inicijativa razgolitila političare u Hrvatskoj. Milanoviću su leđa okrenuli i ‘njegovi‘

Goran Mehkek/Cropix

Danima je u SDP-u vladao potpuni muk.

U smrtnom strahu da ih predsjednik Republike ne počne goniti “kao vrag grešnu dušu”, viđeniji članovi nekada jasne i glasne oporbene stranke danima su šutjeli o namjeri Zorana Milanovića da svakog tko u Saboru glasa da Finska i Švedska mogu u NATO proglasi – nacionalnim izdajnikom.

Dio ih je svu ovu njegovu nerazumnu eskapadu pravdao osebujnim stilom. Kao da stil ima išta s namjerom da se uprlja hrvatski obraz, kako bi se Draganu Čoviću iskamčilo mjesto u Predsjedništvu BiH. Dio ih je otkrio dotad duboko skrivenu – vjerojatno i nepostojeću – sklonost prema interesima Herceg-Bosne.

Dio je obznanio da politiku baš i ne prati. Dok je Arsen Bauk otvoreno priznao da je za SDP-ovce prilično nezgodno glasati kontra vlastitog predsjednika kada ratifikacija finske i švedske ulaznice za NATO dođe u Sabor.

No pritisak je ipak bio prevelik.

Za ratifikaciju su se već ranije izjasnili njihovi izravni konkurenti na ljevici Socijaldemokrati. Potom i platforma Možemo, koja formalnu odluku o tome tek treba donijeti, ali čija je zastupnica Sandra Benčić jasno dala do znanja da je vezivanje prava bosanskohercegovačkih Hrvata uz ulazak dvaju skandinavskih zemalja u NATO, loša ideja.

Drvlje i kamenje su na Milanovićeve stavove iz Glasa sasule Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš. Da će glasati za ratifikaciju izjasnio se i Stjepo Bartulica iz DP-a. Milanovića su kritizirali i Hrvatski suverenisti. A čak 77 posto građana izjasnilo se da zdušno podržavaju ulazak u Sjevernoatlantski savez Finske i Švedske – zemalja čija se pozicija stubokom zakomplicirala nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SDP je, zajedno s Mostom, ostao sam. U petak je potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić gostovao na N1 televiziji i nakon inzistiranja voditelja Igora Bobića uspio izgovoriti da će – kad i ako ratifikacija dođe u Sabor –​ SDP glasati za.

No, kako bi izbjegao Milanovićev bijes, Hajdaš Dončić tom je prilikom kazao i niz drugih, kontradiktornih stvari.

– Ponekad ne treba biti domobran nego lupiti šakom po stolu. Kako ćete prodrmati europsku javnost ako nemate malo čvršći stav? Milanovićeva ucjena u tom je smislu politički ispravna. Svijet se u zadnjih mjesec i pol jako promijenio. Europu više ne možemo graditi kao neku internacionalu. Meni Čović nije simpatičan, ali dok se ne riješi izborni proces, Hrvati neće moći glasati za druge opcije. Jedino pravi konstitutivni elementi bi Hrvatima to mogli omogućiti – ustvrdio je Hajdaš Dončić.

Izrazio je žaljenje što predsjednik Republike i premijer ne mogu postići konsenzus oko strateških pitanja. Te izrazio nadu da će zajedno sjesti i ubuduće koordinirano djelovati. Dodavši da ne odobrava vokabular Milanovića, jer on nije dobar za razvoj građanske kulture, ali ni onaj Andreja Plenkovića.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković iz redova Socijaldemokrata nije pretjerano krzmao oko toga kako će glasati o ratifikaciji.

– Ja ću ratifikaciju podržati. . Ovo su izazovna vremena u kojima je ruska agresija na Ukrajinu zauvijek promijenila kontinent. Mislim da je dodavanje dvije tako ozbiljne vojne sile u NATO savez više nego dobrodošlo i treba biti u interesu svim članicama NATO saveza. Hoće li me zbog toga zvati izdajnikom? Navikao sam biti svakako nazivan, a ne bih napravio ništa što nije u interesu RH. Ako to u očima predsjednika Republike znači biti izdajnik, neka – kaže Hajduković.

Što u praksi znači da Milanovićev plan podržava tek Most.

Te da mu je i njegov vlastiti SDP – okrenuo leđa.

Grbin: Kada dođe, znat ćete kako glasovati

– Mi smo apsolutno za pristupanje Finske i Švedske NATO-u, ali zašto ne bismo dali prostora predsjednikovoj inicijativi, koliko god netko o njoj imao dvojbe, da vidimo hoće li imati rezultata – ustvrdio je u petak u Saboru predsjednik SDP-a Peđa Grbin, nakon što je Davor Ivo Stier od njega zatražio decidiran odgovor o tome kako će se o ratifikaciji izjasniti SDP. Grbin je uzvratio da ta tema još nije došla u Sabor.

– Švedska i Finska još uvijek nisu uputile prijedlog ni dobile pozivnicu, a o pozivnici nisu odlučivali ni Sjevernoatlantsko vijeće niti samit NATO-a.

Zakon o ratifikaciji memoranduma uz Sjevernoatlantski ugovor nije pred nama, kada dođe znat ćete dobro kako ćemo glasovati – poručio je Grbin.

 

Source link: slobodnadalmacija.hr