Zagrebački gradonačelnik gostovao je u RTL Direktu

Veliki istup Tomislava Tomaševića: ‘Meni je kao gradonačelniku neprihvatljivo da svi doktori u gradskoj bolnici imaju priziv savjesti’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostuje večeras u RTL Direktu. Na početku se osvrnuo na svojih gotovo godinu dana na čelu grada, rekavši da “nije očekivao da i dalje nijedna privatna zgrada neće biti obnovljena nakon potresa”. “Čim smo došli na vlast odmah smo napravili sve preglede zgrada koje nisu bile pregledane nakon potresa u Petrnji. Mislim da je građanima manje bitno tko je kriv. Ako nema obnove, onda će građani to zamjerati i ovoj gradskoj vlasti. Zbog toga je tu moje strpljenje preko ruba”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Frustrira me i zakonodavni okvir, posebno kod preustroja Gradske uprave. Ali sve što smo rekli da ćemo napraviti, smo napravili. Smanjili smo broj ureda, a sad tu dolazi dubinski posao”, rekao je Tomašević. Dodao je i da je “vrlo dobro znao što ga čeka”.

O slučaju Mirele Čavajde

Dotaknuo se slučaja trudnice Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile obaviti prekid trudnoće, među njima i gradska bolnica Sveti Duh. “Bolnica Sv. Duh obavlja, uz medicinske indikacije, prekide trudnoće i od 10. do 22. tjedna, ali ne nakon 22., što je ovdje slučaj”, rekao je. Zatim je dodao:

“Meni je neprihvatljivo kao gradonačelniku, kada govorimo o prekidima trudnoće zakonski dozvoljenima do 10. tjedna, da u gradskoj bolnici Sv. Duh svi liječnici imaju priziv savjesti. Meni je neprihvatljivo da se u gradskoj bolnici takva stvar dogodi. Očekujem od novog vodstva koje je stupilo na snagu u siječnju da se to riješi”, rekao je.

“Želim upozoriti da je ovo na razini Hrvatske, ako 60 posto liječnika u Hrvatskoj ima priziv savjest. U tom smislu, ja ne mogu to promijeniti, to očekujem od Ministarstva zdravstva i Vlade”, dodao je.

O vodovodnim cijevima

Komentirao je i niz pucanja vodovodnih cijevi u Zagrebu. “Za modernizaciju cijele vodoopskrbne mreže potrebno je oko dvije milijarde kuna”, istaknuo je. Taj proces će trajati sedam, osam godina dodao je. “Mi ćemo to napraviti jer je to potrebno za ovaj grad”, tvrdi.

Komentirao je novi sustav razdvajanja otpada koji bi trebao krenuti od srpnja: “Postavili smo ambiciozan cilj kako bi se svi mobilizirali. Nadam se da će to biti gotovo do 1. srpnja. Ako ne, Bože moj, onda ćemo odgoditi malo tu odluku”. Dodao je da se već sada povećava količina odvojene plastike i da vjeruje da “većina građana podržava taj sustav”.

Ranije danas, Grad Zagreb oglasio se o slučaju Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile zahtjev za prekidom trudnoće, iako njena beba ima maligni tumor te ona zakonski ima pravo na taj postupak. Poručili su kako je riječ o kršenju ljudskih prava te kako je neprihvatljivo da na Svetom Duhu nitko ne radi pobačaj.

Uskoro opširnije…

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr