«Preko 20 godina tvrdim da organizovani kriminal nije moguć bez saradnje države i kriminala»

Prelević za Vijesti: Crnoj Gori treba Đulijani

Samo je jedan čovjek kriv za sve u Crnoj Gori: Prelević

Preko 20 godina tvrdim da organizovani kriminal nije moguć bez saradnje države i kriminala, tako da u svim tim jakim organizovanim kriminalnim grupama, imaju ili logistiku države ili djelova države. Podaci EUROPOL-a govore o tužnoj slici u Crnoj Gori ali i u Srbiji, a postavlja se pitanje kako država da izađe na kraj sa tim, jer se sada jasno vidi da su škaljarski i kavački klan imali podršku ili logistiku pojedinih ljudi u državi. Treba nam Đulijani, čuveni gradonačelnik Njujorka, bio sam njegov gost, fascinantno je to što je uradio sa policijom tog grada, to je neophodno uraditi sa našim službama bezbjednosti. Ovdje je potreban Đulijani, koji želi da ovo sve očisti. Iza njega treba da stoji jak politički konsenzus, a ako ne politički, makar stranaka na vlasti. To nije moguće uraditi ako imate jednog ili dva razlike u parlamentu, a posebno ne kad imate manjinsku vadu, to je apsolutno nemoguće. Alternativa tome je da ćemo potonuti u kriminal, te da će sve državno postati kriminalni resurs, preći u ruke narkodilera. I političari će na kraju postati vlasništvo narkodilera.

Ovako je Božo Prelević, advokat i prvi ministar policije u Srbiji nakon smjene režima Slobodana Miloševića, sumirao za “Vijesti” prve utiske nakon što su objavljeni novi podaci EUROPOL-a, a u kojima se službenici policije Ljubo Milović i Petar Lazović pominju da su članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u EU i Australiju, šverc oružja i cigareta…

Nema bitke bez jakog sistema

Prelević smatra da bez jakog sistema nije jednostavno ući u borbu protiv prljavih policajaca, sudija, tužilaca, političara, ući u trag imovini stečenoj od kriminala, te da nije jednostavno, ali da postoje rješenja u EU i Americi.

Source link: www.vijesti.me