Lazović: Vučić da snosi odgovornost, a ne da kukumavči

foto FoNet Milica Vučković

“Ne znam da li bi se Ne davimo Beograd odazvati na taj poziv, ali jedina poruka koju imam za Aleksandra Vučića, a koju nemam problem i u lice da mu kažem, jeste da je njegova smena prvi korak i u rešavanju i energetske krize i u rešavanju svih drugih problema u Srbiji. On je devastirao pravosuđe, obesmislio vladavinu prava, napravio od Srbije društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi i zemlju divljih deponija i otrovnog vazduha”, kaže za Danas Radomir Lazović, funkcioner koalicije Moramo, odgovarajući na najavu predsednika Srbije da će početkom juna pozvati opoziciju da sa njima razgovara o „neviđeno teškoj situaciju u kojoj se Srbija našla“.

Lazović kaže da režim Aleksandra Vučića nije radio ništa da poboljša energetsku situaciju u Srbiji. Za deset godina nije ni pokušao da nađe rešenje za potpunu zavisnost od ruskog gasa, a pored snabdevanja, ruskim kompanijama smo prepustili i vlasništvo nad nalazištima, gasovodima, infrastrukturom i skladištima.

“Zato sada nema potrebe da nas zove na razgovore, nego nek snosi odgovornost svoje loše politike, i ako nema rešenje, nek podnese ostavku jer je svojim desetogodišnjim (ne)delovanjem doveo Srbiju u tu tešku situaciju zbog koje se toliko prenemaže i kukumavči”, kaže Lazović.

On poziva sve opozicione organizacije da ni na koji način ne pomažu Vučiću da se opravda i da relativizuje svoju odgovornost za to teško stanje koje deset godina nije rešavao pa se sad našao u čudu i pravi se kao da prvi put čuje da Srbija ima problem sa energentima.

“Mi smo u prethodnom periodu održali sastanke sa velikim brojem međunarodnih zvaničnika. Razgovarali smo sa Manuelom Saracinom, specijalnim predstavnikom nemačke vlade za zapadni Balkan, Josipom Juratovićem, predsednikom odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, ambasadorima Francuske, Italije, Belgije, zatim sa velikom grupom prestavnika bundestaga i svima smo izneli naš stav da bez obzira da li će Srbija uvesti restriktivne mere Putinovoj vlasti, Vučić ostaje glavna prepreka evropskim integracijama, demokratiji i dostojanstvenom životu građana Srbije”, zaključuje Lazović.

Predsednik Srbije nakon razgovora u Berlinu rekao je da situacija nikad nije bila teža.

“Preživećemo, ali je pitanje da li sa velikim i teškim ranama ili modricama. Plašim se svega što sledi”, rekao je predsednik Vučić, koji je za večeras najavio i novo obraćanje građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs