OGLAS

Evropska komisija: Izuzetno je važno da se u BiH održe pošteni i slobodni izbori Vijesti Autor:Hina05. maj. 202222:26 > 22:28

Evropska komisija: Izuzetno je važno da se u BiH održe pošteni i slobodni izbori

Izvor: Reuters/Yves Herman

Od izuzetne je važnosti da se u Bosni i Hercegovini u oktobru održe pošteni, slobodni i uključivi izbori bez preduslova i opstrukcije, stajalište je Europske komisije.

“Od izuzetne je važnosti da se u oktobru kao što je predviđeno, održe pošteni, slobodni i inkluzivni izbori kako bi se građanima omogućilo da koriste temeljno pravo glasa, bez preduvjeta i opstrukcije”, odgovor je Komisije na upit o stajalištu vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata i hrvatske vlade da izbori po sadašnjem izbornom zakonu mogu dodatno pogoršati stanje u zemlji

U Komisiji dodaju da i dalje stoji potreba da se u BiH ukloni diskriminacija u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, da se poboljša integritet izbora i ojača funkcionalnost institucija.

Na upit o mogućem bojkotu izbora i o najavi vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata da će poduzeti korake za teritorijalni preustroj zemlje, u Komisiji kažu da je “neprihvatljiva svaka inicijativa koja podriva jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost Bosne i Hercegovine”

Source link: ba.n1info.com