Potrebno je da se vlada usredsredi na borbu protiv korupcije, te da je potrebno da to podrži i Demokratska partija socijalista (DPS). Vašington će, kako navode, od nove vlade očekivati mnogo i kad je riječ o pozivanju Rusije na odgovornost zbog agresije na Ukrajinu

Američki analitičari o Vladi Crne Gore: Ozbiljni izazovi, ali i šansa za napredak

Foto: Boris Pejović

Nova crnogorska vlada ima pred sobom ima mnogo izazova — od vladavine prava i ekonomije do uticaja Beograda preko prosrpskih stranaka — ali i šansu da iskoristi aktuelnu podršku u Evropskoj uniji za proces proširenja i stabilizaciju Zapadnog Balkana, ojačanu poslije ruske invazije na Ukrajinu, ocjenjuju za Glas Amerike američki analitičari.

Poručuju međutim da je potrebno da se vlada usredsredi na borbu protiv korupcije, te da je potrebno da to podrži i Demokratska partija socijalista (DPS). Vašington će, kako navode, od nove vlade očekivati mnogo i kad je riječ o pozivanju Rusije na odgovornost zbog agresije na Ukrajinu.

Crna Gora je prošle nedjelje dobila novu, 43. Vladu Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, koji je poručio da će ona počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju. Obećao je i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, zastalog za vrijeme prethodne vlade.

Pol Mekarti, direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI), nada se da će to obećanje biti ispunjeno, ali ukazuje i na “veoma podijeljenu političku scenu” u Crnoj Gori.

Source link: www.vijesti.me