Bez obzira na situaciju, od dijaloga i želje za njim ne smije se bježati, poručuje Marija Popović Kalezić. Posao poslanika je da učestvuju u radu Skupštine, smatra Nikola Mirković. To što su i partije većine u jednom trenutku bojkotovale parlament, indikator je da nešto ozbiljno nije u redu sa ukupnim političkim sistemom u zemlji, kaže Milena Muk

DPS bojkotuje parlament, dok je bio vlast kritikovao je taj vid borbe: Isti scenario, novi glumci

Ne učestvuju u radu parlamenta od usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku: Poslanici DPS-a, Foto: Luka Zeković

Bojkot Skupštine, iako legitiman način borbe opozicije, izraz je nemoći i bježanje od neophodnog dijaloga u cilju rješavanja krize, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Oni su tako komentarisali novonastalu situaciju, kada se na bojkot rada parlamenta odlučila Demokratska partija socijalista (DPS), koja je takvu vrstu izražavanja nezadovoljstva redovno kritikovala dok je bila na vlasti.

Tako je, na primjer, bivši premijer, sada poslanik DPS-a Duško Marković tokom posjete Ulcinju uoči izbora u avgustu 2020. godine, rekao da je bojkot parlamenta, bojkot države.

”Četiri godine bojkota najvišeg zakonodavnog demokratskog tijela u zemlji. To nije bojkot rada parlamenta, to je bojkot države i njene budućnosti. Za sve to vrijeme su svakog prvog uredno bili na blagajni i uzimali podebele plate”, poručio je Marković, kritikujući tadašnje opozicione partije (URA, Demokrate) koji su četiri godine bojkotovali sjednice Skupštine tražeći fer uslove za održavanje izbora.

Source link: www.vijesti.me