U Donjeck stiglo oko 40 civila evakuiranih iz čeličane Azovstal u Mariupolj

Papa Franjo neizravno kritizirao Rusiju: 'Rat u Ukrajini je sablasna regresija čovječanstva. Mariupolj je barbarski bombardiran i uništen'

FOTO: AFP

Papa Franjo danas je opisao rat u Ukrajini kao “sablasnu regresiju čovječanstva” zbog koje “pati i plače” te je pozvao da se otvore humanitarni koridori kojima bi se evakuirali ljudi koji su ostali zarobljeni u mariupoljskoj čeličani Azovstal. Obraćajući se tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra koji su došli po njegov podnevni blagoslov, Franjo je ponovno neizravno kritizirao Rusiju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U rimokatolicizmu mjesec svibanj posvećen je Mariji, Majci Božjoj. Sveti otac je pozvao na jednomjesečnu molitvu za mir u Ukrajini. “Moje misli odmah idu prema ukrajinskome gradu Mariupolju, Marijinom gradu koji je barbarski bombardiran i uništen”, rekao je, misleći pritom na ukrajinski lučki grad koji je većim dijelom pod ruskom kontrolom, a ime je dobio po Mariji.

“Patim i plačem misleći na patnju ukrajinskog stanovništva, posebno najslabijih, starijih, djece”, rekao je papa.

Oko 40 civila evakuirano iz Azovstala stiglo u Donjeck

Istodobno je u nedjelju u centar za privremeni smještaj stigla skupina od oko 40 civila. Oni su uspjeli napustiti područje oko čeličane Azovstal u ukrajinskome Mariupolju.

Na Reutersovim se fotografijama vide civili koji stižu u selo Bežimene u Donjeckoj regiji. Onamo su dovezeni autobusima s ukrajinskim tablicama u konvoju s ruskim snagama i u vozilima sa simbolima Ujedinjenih naroda.

Mariupoljski dužnosnici su najavili kako bi danas moglo doći do evakuacije civila iz tog opkoljenog grada. Naveli su kako bi se građani koji žele napustiti grad prema Zaporižju trebali okupiti oko 16 sati po tamošnjem vremenu, javlja Reuters.

Source link: www.telegram.hr