Računaju koliko bi sekundi projektilima trebalo da dosegnu gradove Zapada

Jezivo je čime se bavi ruska televizija: 'Jedan nuklearni projektil i to je to, Britanija ne postoji'

Retorika oko korištenja nuklearnog oružja protiv Zapada sve češće dolazi iz Rusije, a najglasniji su voditelji i gosti na državnim televizijama. Tako su jučer u političkoj emisiji 60 minuta voditeljica Olga Skabejeva, koja se našla pod zapadnim sankcijama zbog širenja moskovske propagande, i Aleksej Žuravljov zastupnik u Dumi, Donjem domu ruskog parlamenta, raspravljali o tome koliko bi ruskom interkontinentalnom balističkom projektilu Sarmat trebalo da stigne iz ruske enklave Kalinjingrada do Londona, Berlina i Pariza.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zasmetalo ih je što Velika Britanija, Njemačka i Francuska podržavaju Ukrajinu i isporučuju joj oružje. “Jedan Sarmat i to je to, Britansko otočje više ne postoji”, ustvrdio je Žuravljov na što je Skabejeva sa smiješkom uzvratila da su oni “ozbiljni ljudi”. “I govorim to ozbiljno”, kazao je Žuravljov, pa nastavio: “Oni nas optužuju za državni terorizam.”

Suvoditelj emisije i muž Olge Skabejeve te zastupnik u Dumi, Jevgenij Popov ga je prekinuo konstatirajući da i Britanija ima nuklearno oružje. “Nitko neće preživjeti u tom ratu kad predlažeš da napadnemo Sarmatom. Shvaćaš li da nitko neće preživjeti? Nitko na planeti”, ustvrdio je Popov. Njegova supruga Skabajeva je kazala da će “početi ispočetka”, a Žuravljov je ustvrdio: “Nikad ne reci nikad.”

‘Neka si razmisle’

Žuravljov je nastavio kako je pitanje bi li Britanci mogli srušiti rusku raketu. “Tu raketu ne može se presresti i njihove mogućnosti su ograničene. Oni kažu da ih mogu srušiti, ali vidjet ćemo”, ustvrdio je. Zatim su na ekranu u studiju grafički prikazali koliko bi raketama trebalo da iz Kalinjingrada stignu do europskih prijestolnica. “Od Kalinjingrada do Berlina je 106 sekundi, do Pariza 200 sekundi, a do Londona 202 sekunde”, kazale je Skabejeva istaknuvši da te rakete još nisu u ruskoj enklavi. Rusija ih je nedavno testirala i tada su rekli kako će ih rasporediti do jeseni.

“Moramo im pokazati ovu sliku”, govorio je Žuravljev pokazaujući na grafiku s natpisom “vrijeme leta raketa RS-28 Sarmat do prijestolnica zemalja koje Ukrajinu opskrbljuju s najviše oružja”. “Pogledajte ovu sliku i brojite sekunde, možete li se izvući? Halo, već je stigla. To je način. Neka si razmisle. Tako treba govoriti s njima, jer ne razumiju ništa drugo”, ushićeno je govorio Žuravljov dok su ga Popov i Skabejeva gledali sa smiješkom.

Mogući nuklearni rat bio je tema na državnim televizijama i dan ranije. I tada su o tome raspravljali Skabejeva i njezini gosti, ali o tome se govorilo i u emisiji Vladimira Solovjova, velikog podržavatelja Vladimira Putina. Njegova gošća, šefica ruske televizije RT Margarita Simonjan je ocijenila kako je realnije da će doći do Trećeg svjetskog rata nego da Rusija izgubi i smatra kako ćenajvjerojatnije sve završiti u nuklearnom ratu. S njom se složio Solovjoj koji je zaključio: “Mi ćemo završiti u raju, a oni (op.a Zapad) će samo krepati.”

Source link: www.telegram.hr