On smatra da je svaka priča o mogućem korištenju nuklearnog oružja opasna te da ne pomaže

Američki ministar obrane: ‘Zapad će učiniti sve da se situacija ne dođe do nuklearnog rata’

FOTO: Sky News YouTube

Američki ministar obrane Lloyd Austin danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju u Ukrajini. Obratio se iz baze Ramstein u Njemačkoj nakon sastanka s kolegama ministrima iz 40 zemalja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da prvi koraci za okončanje rata moraju doći od Vladimira Putina. “On mora odlučiti okončati ovaj sukob”, poručio je Austin dodavši: “On ga je započeo. To je bilo neopravdano i naravno da će biti njegova odluka početi s deeskalacijom i onda sjesti za pregovarački stol.”

Austin je poručio i da saveznici “nemaju vremena za gubljenje” te da je važno kretati se “jednakom brzinom kao rat”. Poručio je da je današnji sastanak pokazao zašto će sljedeći tjedni biti ključni za Ukrajinu. “Znam da su vođe danas odlučnije nego ikada podržati Ukrajinu u borbi s ruskom agresijom i zvjerstvima”, dodao je.

‘Nitko ne želi vidjeti nuklearni rat’

Austin se osvrnuo i na mogućnost da Rusija iskoristi nuklearno oružje. Poručio je da će Zapad napraviti sve da se ovaj sukob ne otme kontroli. “Mislim da je svaka priča o mogućem korištenju nuklearnog oružja opasna i da ne pomaže”, dodao je.

“Nitko ne želi vidjeti nuklearni rat. U tome nitko ne može pobijediti”, kazao je. Ispričao je kako su u SAD-u uvijek oprezni da je ravnoteža na mjestu i da su zauzeli pravi pristup. “Uvijek postoji mogućnost, puno je toga što se može dogoditi, ali mislim da nije dobro zveckati sabljama i nagađati o mogućem nuklearnom oružju”, zaključio je.

Novinari su ga pitali je li rat Ukrajine i Rusije postao proxy rat između SAD-a i Rusije. Austin je rekao da nije tako te da je ovo “očito ukrajinska borba.” “Susjedi, saveznici i partneri Ukrajine pomažu kako bi bili sigurni da Ukrajina ima sve što treba da ostvari uspjeh”, rekao je novinarima. “Ukrajinci se bore da zaštite svoj suverenitet”, zaključio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr