Pratimo 70. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Zelenski: 156 civila iz čeličane stiglo u Zaporižje. Britansko izvješće: Rusi raspoređuju pojačanja kod Izjuma

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Zelenski: 156 civila iz čeličane stiglo u Zaporižje
  • Za danas se planira nastavak evakuacija iz Mariupolja
  • Institut za proučavanja rata: Ukrajinci potisnuli ruske snage 40 km od Harkiva
  • Britansko izvješće: Rusi žele osvojiti Kramatorsk i Severodonjeck
  • Bjeloruske oružane snage počele nenajavljene velike vojne vježbe

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

U jučerašnjem raketiranju Lavova dvoje ranjenih

8:07 Dvije osobe su ozlijeđene u jučerašnjem raketiranju Lavova, grada na zapadu Ukrajine, piše Sky News. Ruski projektili sinoć su pogodili tri tamošnje trafostanice, zbog čega je veći dio grada ostao bez struje. U međuvremenu, novi ruski napadi zabilježeni su u Kirovogradu i Zakarpattiji, u središnjoj i zapadnoj Ukrajini.

Britanski admiral: Rusi su pokazali nevjerojatnu aroganciju

7:50 Ruska kampanja pokazala je “šokantan obavještajni neuspjeh” kao i “nevjerojatnu aroganciju”, kazao je admiral Tony Radakin, šef britanskog stožera Oružanih snaga. “Njihovo donošenje odluka se pogoršava”, ustvrdio je u intervjuu za Wall Street Journal. Dodao je da ruski predsjednik Putin pokazuje osobine autokratskog vođe i postaje sve izoliraniji.

Kazao je kako je Rusija planirala upasti u Ukrajinu i zauzeti kontrolu nad zemljom u 30 dana, a da je razlog njihova neuspjeha u “šokantnom obavještajnom neuspjehu i nevjerojatnoj aroganciji”.

Bjelorusija: Velike vojne vježbe nisu prijetnja susjednim zemljama

7:45 Bjeloruske oružane snage počele su danas nenajavljene velike vojne vježbe kako bi provjerile svoju borbenu spremnost, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane. “Planirano je da provjera (borbene spremnosti) uključuje kretanje znatnog broja vojnih vozila, što može usporiti promet na javnim cestama”, navodi se u priopćenju.

S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, ministarstvo je priopćilo da vježba ne predstavlja prijetnju susjednim zemljama niti europskoj zajednici općenito.

Ukrajina: Rusija u Ukrajini izgubila više vojnika nego u Čečeniji

7:18 Ruske snage izgubile su više ljudi u ratu u Ukrajini nego u četiri godine u Čečeniji, rekao je navodno jedan ruski vojnik u audiosnimci, za koju ukrajinska sigurnosna služba tvrdio da je dio presretnute komunikacije vojnika i njegovog prijatelja. CNN koji je prenio ovu vijest navodi da ona još nije neovisno potvrđena.

Britansko izvješće: Rusi žele osvojiti Kramatorsk i Severodonjeck

7:08 Rusija je rasporedila 22 taktičke skupine bataljuna kod grada Izjuma u namjeri da napreduje duž sjeverne osovine regije Donbas, navode Britanci u novom obavještajnom izvješću. “Unatoč tome što se bori da probije ukrajinsku obranu, ruska vojska vjerojatno želi nastaviti dalje od Izjuma, kako bi zauzela gradove Kramatorsk i Severodonjeck”, navode u izvješću.

“Osvajanje ovih područja učvrstilo bi rusku vojnu kontrolu u sjeveroistočnom Donbasu i omogućilo im uporište za smanjivanje ukrajinskih snaga u regiji”, dodaju još Britanci.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski: 156 civila iz čeličane stiglo u Zaporižje

7:02 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je do sada 156 civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju stiglo u Zaporižje. “Trebalo je puno truda, pregovora i raznih posredovanja”, poručio je u sinoćnjem obraćanju javnosti.

Za danas su iz Mariupolja prema Zaporižju planirana četiri humanitarna koridora, ukoliko “sigurnosna situacija” to dozvoli, rekla je, pak, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ukrajinska vojska potisnula ruske snage 40 kilometara istočno od Harkiva

7:00 Ukrajinska vojska potisnula je ruske snage oko 40 kilometara istočno od Harkiva, objavio je Institut za proučavanje rata u najnovijem izvješću. Značajna ukrajinska protuofenziva mogla bi osigurati uvjete za širu operaciju u kojoj bi Ukrajinci otjerali Ruse s većine njihovih položaja oko tog grada, dodala je organizacija.

Source link: www.telegram.hr