Poslanici ne mogu zakazati sjednicu, jer je to nadležnost šefa parlamenta ili ovlašćenog potpredsjednika, kaže nekadašnji potpredsjednik Skupštine

Presedan koji može postati pravilo

Sa februarske sjednice Skupštine, Foto: Luka Zeković

Odluka 46 poslanika da, protivno Poslovniku Skupštine, za 28. april zakažu sjednicu na kojoj bi trebalo da se bira nova vlada slučaj je bez presedana, koji potencijalno otvara prostor svakome ko obezbijedi natpolovičnu poslaničku podršku da bez proceduralnih prepreka realizuje u parlamentu svoje ciljeve.

Nekadašnji potpredsjednik Skupštine, Predrag Popović, kazao je “Vijestima” da poslanici ni u redovnom, ni u vanrednom zasjedanju ne mogu zakazati sjednicu, jer je to isključiva nadležnost šefa parlamenta ili ovlašćenog potpredsjednika.

On podsjeća da grupa poslanika, najmanje trećina njih, u vanrednom zasjedanju Skupštine, kao podnosilac zahtjeva za održavanje sjednice određuje njen dnevni red i termin koje je predsjednik parlamenta u obavezi da uvaži.

”Međutim, parlament je sad u redovnom zasjedanju i ovlašćeni predlagači, u ovom slučaju grupa od 46 poslanika, mogu samo da podnesu zahtjev za sazivanje sjednice, koju opet mogu zakazati samo predsjednik parlamenta ili, kao u trenutnim okolnostima, ovlašćeni potpredsjednik. Šta se dešava ako potpredsjednici neće da zakažu sjednicu, to nije definisano ni Ustavom, ni Poslovnikom Skupštine, ni zakonima”, objašnjava Popović.

Source link: www.vijesti.me