Skupštinu za 28. april zakazalo 46 poslanika nove većine, kako bi se birala vlada mandatara Dritana Abazovića. Premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić predložio prelaznu vladu o kojoj bi se poslanici izjasnili 5. juna

Politička igranka bez prestanka

Predstavnici nove parlamentarne većine na jučerašnjem presu, Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore trebalo bi da se izjasni o dva zahtjeva koji se tiču Vlade Crne Gore, od kojih je jedan izbor novog kabineta Dritana Abazovića (GP URA), a drugi formiranje prelazne vlade premijera u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Prva sjednica trebalo bi da bude održana 28. aprila, kad bi se glasalo o izboru Abazovićeve manjinske vlade, a druga koju je tražio Krivokapić 5. juna. Ako Abazovićeva vlada bude izabrana 28. aprila, za šta sada ima podršku 46 poslanika, Krivokapićev predlog o prelaznoj vladi i novoj sjednici je obesmišljen.

Situacija se zakomplikovala nakon što je Abazović u srijedu obavjestio parlament da je spreman da izađe pred poslanike s predlogom kabineta, a šefovi klubova poslanika «Crno na bijelo» (GP URA i CIVIS), Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Albanske koalicije Jednoglasno i Socijalističke narodne partije (SNP), zatražili sjednicu na kojoj bi se birala vlada, novi šef parlamenta i usvojio set zakona.

Predsedavajući Strahinja Bulajić (Demokratski front — DF) je preduhitrio taj zahtjev i podnio ostavku, a potpredsjednica iz drugog kluba po veličini Branka Bošnjak (Pokret za promjene — PzP) objavila da ona ne može da zakaže sjednicu jer je Bulajić na funkciji dok mu Skupština ne konstatuje ostavku.

Source link: www.vijesti.me