Miloš Jovanović: Svađe i lični animoziteti su jedino u čemu je opozicija dosledna

Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Srbija ne sme da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, jer bi to bilo suprotno našim vitalnim nacionalnim interesima. Ne zaboravite da ovo nije sukob Rusije i Ukrajine već Zapada i Rusije i da bi svako naše svrstavanje na stranu Zapada – a uvođenje sankcija upravo to i jeste – direktno ugrozilo naše vitalne interese, od Kosova i Metohije, preko položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, do Republike Srpske. U svim tim pitanjima su naši nacionalni interesi ugroženi od strane Zapada i to se neće promeniti makar mi i uveli sankcije Ruskoj Federaciji“, kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, odgovarajući na pitanje da se sve češće spominje scenario da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, po konstituisanju repuličkog parlamenta i izbora nove Vlade Srbije.

Verujete li da je taj scenario moguć i može li to biti odluka jednog čoveka , ili parlamenta ?

U svim tim pitanjima koje sam spomenuo, Srbija imamo direktnu podršku Ruske Federacije i to će se svakako promeniti, ako se u ovom sukobu budemo svrstali uz Zapad. Nije dakle ovde pitanje nikakve rusofilije, već očuvanja sopstvenih interesa, a ja mislim uz to i sopstvene časti i dostojanstva što nisu nevažne kategorije u istoriji jednog naroda.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib apelovao je na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji, jer je Beograd na putu ka EU. Istovremeno i francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar kaže da EU ne ucenjuje Srbiju da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom, ali da traži da bude dosledna. Šta vam govori ta sinhronizovana akcija  ambasadora ?

Ja apelujem na njegovu ekselenciju gospodina Šiba da se založi za puštanje u funkciju Severnog toka 2, jer je bi to bilo u interesu i Nemačke i Evrope i da shvati da je glavni grad Nemačke Berlin, a ne Vašington. A njegova ekselencija gospodin Košar bi mogao malo da se vrati čitanju De Gola i možda pokuša da se založi za stvaranje istinski evropske, a ne američke Evrope koja danas, na žalost, slepo prati anglo-američku politiku, a da ni sama ne zna zašto (ako izuzmemo Rusiji tradicionlano neprijateljsku Poljsku i tri baltičke države). Ali neka oni rade ono šta misle da treba, to da promenim ne mogu. Što se nas tiče, uveren sam da je sazrelo vreme da se konačno otvori ozbiljna javna rasprava o našem odnosu sa EU i da se isti najzad počne sagledavati na jedan trezveniji način.

Pojedine vaše opozicione kolege tvrde da je Vučić ucenjen i da će pristati na sve ucene koje dolaze  sa zapada ?

Morate onda da pitate te kolege, jer ja ne raspolažem tim saznanjima. a i inače nemam običaj da se bavim kafanskom politikom.

Znači li to da će zapad formirati i vladu Srbije, a da će ovoga puta iz postizbornih kombinacija ispasti svi oni koji su proruski orijentisani, pa i SPS?

Ja mislim da će SPS biti deo vlade. Moguće je naravno i da grešim. Videćemo.

Vi ste već rekli da ćete biti opozicija i u republičkoj i gradskoj vladi, da li zato što je Vučić rekao da će praviti vladu sa SVM i manjinama, ili su vaši razlozi drugačije političke prirode?

Nisam rekao ništa što nisam govorio i ranije. Za Beograd smo rekli da želimo da se menja vlast i da ćemo u toj promeni učestvovati, ali se ispostavilo da matematički ta promena nije moguća. Zato ćemo sasvim logično nastaviti borbu kao opozicija. Što se države tiče, više puta sam rekao da ne vidim kako bih mogao da budem u vlasti sa SNS. jer i pored određenih političkih slaganja, postoje i brojna ozbiljna neslaganja koja se prvenstveno tiču njihovog načina, odnosno njihove tehnologije vladanja. I zato ćemo i na tom nivou nastaviti da se borimo i da jačamo kao opozicija.

Kako tumačite zabrinutost predsednika Srbije zbog jačanja desnice, iako desnica nije brojčano jača nego pre 2020. godine?

Nisam razmišljao o toj njegovoj zabrinutosti.

Zavetnici i Dveri napravili su neki novi blok. Vi niste njegov deo zbog čega?

Imam svoje prioritete i viziju. Uspeli smo da dođemo u situaciju da gradimo novi DSS i tome ćemo se posvetiti u narednom periodu istovremeno nastavljajući političko delovanje u okviru srpske koalicije NADA.

Opozicija je zbog  situacije u gradu uspela da održi jedan sastanak, a onda se sve raspršilo, Đilas je otišao kod Vučića, Zavetnici su davali kontradiktorne izjave, jedan odbornik sa vaše liste rekao je da će samostalno, Žika Gojković takođe. Šta je to sa opozicijom kad ne može da bude dosledna ni u jednoj stvari ?

Kako nije dosledna? Pa sve šte ste naveli traje već godinama unazad: svađe, trzavice, neprincipijelnost, lični animoziteti i politikantski napadi i sve to začinjeno mahom neiteligentnim idejama poput ideje bojkota lansirane pre tri godine. Drugo, nešto je i do medija koji godinama celokupnu opoziciju tretiraju kao monilitan blok i stavljaju sve nas koji nismo na vlasti u isti koš iako su razlike između nas zaista velike. Nisu Zavetnici bez razloga jasno rekli da neće sa Đilasom u Beogradu i to je potpuno legitiman stav koji ja razumem. Konačno, osim nekvalitetnih ljudi u opoziciji, ova opšta konfuzija je plod i ostrašćenosti javnog mnjenja i medija koji su izbacili politiku iz politike i sve sveli na izjašnjavanje o Vučiću, da li ste za, ili ste protiv. I dalje se svaki gest, svaka izjava, svako političko delovanje isključivo meri tim aršinom. Ja u tu besmislenu, neodgovornu i nadasve glupu igru nikada nisam ulazio niti nameravam. Plaćao sam cenu toga i nastaviću da je plaćam, ako treba, ali znam da radimo ispravno i odgovorno i prema zemlji i prema građanima. Sve što mislimo smo javno i govorili i tako se i ponašali. Pri tome, nikada nismo obaraćali pažnju na mode, zavijanje vukova, ostrašćenost jednih i drugih. Znamo šta radimo i držimo se plana. Imamo ista politička opredeljenja i racionalno promišljamo našu političku stvarnost. I nastavićemo tako i u budućnosti.

Opet se spominju novi izbori na gradskom i republičkom nivou, da li je to zloupotreba građana i da li mi to treba da glasamo, dok stranke ne budu zadovoljne rezultatima?

Novi izbori mogu biti samo plod političke krize usled nemogućnosti da se iznađe većina u predstavničkim telima. Na republičkom nivou nema naznaka takve jedne krize, niti ima objektivnih okolnosti za tako nešto. Prethodna većina SNS-SPS je dobila i sada većinsku podršku građana. I u gradu dosadašnja većina i dalje raspolaže većinom, istina tesnom. U tom smislu je nedavna izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koga držim za ozbiljnog čoveka, o tome da treba ponoviti izbore, jer su se građani, jelte, malo zaigrali, opustili, šarali ili šta već, prilično skandalozna jer se njena suština upravo svodi na deo vašeg pitanja da treba da glasamo, dok stranke na vlasti ne budu zadovoljne?!? Prevelika moć neminovno udari u glavu. Čini mi se da se upravo to sada događa i da se zaboravlja da je smenjivost vlasti banalna i ujedno konstitutivna činjenica svakog demokratskog poretka, da niko nije Bogom dan da vlada, već da o tome odlučuju građani i da s tim u vezi ne sme biti nikakvih tenzija niti drame.

Da li ćete biti poslanik i da li će vaša lista delovati kao jedan ili dva poslanička kluba?

Biću poslanik. Što se tiče funkcionisanja srpske koalicije NADA u narodnoj skupštini, donećemo zajedničku odluku sa našim prijateljima iz POKS-a Vojislava Mihailovića. I jedna i druga opcija imaju i prednosti, kao i određene mane.

Najavili ste obeležavanje  trideset godina od osnivanja DSS. Da li ćete na proslavu pozvati i bivšeg predsednika Koštunicu, sve one odbegle kadrove u SNS, ali i Vladetu Jankovića koji je svojevreмeno izjavio da prezire ljude koji vode DSS?

Vojislavu Koštunici će svakako biti upućen poziv, mada nisam siguran da će želeti da dođe, jer je on na neki način raskrstio sa tim delom svog života.

Samo jaka vojska obezbeđuje mir i stabilnost

Šta mislitе o naoružavanju Srbije i da li smo mi to stvarno opasnost po susedne zemlje?

Važno je da naš sistem odbrane neprestano jača i podržavam svaku nabavku vojne opreme i borbenih sistema, kao što se zalažem i za vraćanje obaveznog služenja vojske. Što nam je vojska jača, to ćemo biti sposobniji da sačuvamo naše nacionalne interese u miru. Ne predstavljamo opasnost ni za koga, jer nemamo ofanzivnih ambicija. I ponavljam, mir i stabilnost koji su nam preko potrebni možemo očuvati samo, ako raspolažemo jakom vojskom!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs