Uz pomoć njih je napadala opkoljeni lučki grad Mariupolj

Ukrajinsko ministarstvo: Rusija u Mariupolju prvi puta koristila strateške bombardere

FOTO: Screenshot Twitter StratcomCentre

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Моtuzjanik izjavio je u petak da je Rusija, prvi put od početka invazije, upotrijebila strateške bombardere za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj. Motuzjanik je također kazao da su se u gradu, koji ruske snage nisu uspjele potpuno zauzeti, aktivne borbe vodile oko željezare Iljič i luke. Glasnogovornik je rekao i da se Rusija usredotočila na zauzimanje gradova Rubižne, Popasna i Mariupolj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, Rusija je priopćila da je izvršila jedno od najsnažnijih raketiranja Kijeva od povlačenja snaga s tog smjera napada na Ukrajinu prije dva tjedna. Moskva je rekla da je ruska vojska raketirala tvornicu koja je proizvodila i popravljala ukrajinske projektile, uključujući protubrodske. “Broj i opseg raketnih napada na ciljeve u Kijevu povećat će se kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili sabotaže na ruskom teritoriju koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Novi snažni napadi nakon potonuća Moskve

Ranije u petak, rusko ministarstvo obrane reklo je da je tijekom noći krstarećim projektilima pogodilo vojnu metu u rubnom dijelu Kijeva te je najavilo nove udare na ukrajinski glavni grad, kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve. Ministarstvo je navelo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u Mariupolju koji je tjednima pod opsadom ruskih snaga.

Snažne eksplozije čule su se nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da je Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo dok je bio tegljen nakon što je teško oštećen. Ukrajina je tvrdila da je šteta na Moskvi rezultat jednog od njezinih raketnih napada. Rusko ministarstvo obrane govorilo je samo o izbijanju požara i eksploziji streljiva.

Source link: www.telegram.hr