Dodao je da je tako u brojnim jedinicama te da se to posebno vidi kod mlađih vojnika

Glasnogovornik Pentagona: 'Moral ruskih vojnika je nizak, frustrirani su im i zapovjednici'

FOTO: Getty Images via AFP

Glasnogovornik Pentagona John Kirby održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o ratu između Rusije i Ukrajine. Jedna novinarka ga je tražila da objavi procjenu stanja morala ruskih vojnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nismo na tlu s ruskim snagama, nemamo savršen uvid, pa je govoriti o nečemu poput morala vojske teško, kada ta vojska nije vaša”, počeo je.

No, dodao je da imaju konstantne naznake da ruska vojska ima problema s kohezijom kao i da je moral ruskih vojnika “nizak” te da su oni “razočarani”. Dodao je da je tako u brojnim jedinicama te da se to posebno vidi kod mlađih vojnika. “I njihovi zapovjednici su frustrirani, ne samo svojim vojnicima nego i svojim kolegama”, rekao je.

Potvrđeno da SAD šalje još 800 milijuna dolara u oružju

Kirby je na istoj pressici potvrdio kako SAD šalje još 800 milijuna dolara u naoružanju Ukrajini. Dodao je da se radi o sustavima naoružanja koji će vjerojatno zahtijevati obuku za ukrajinske vojnike koji će ih koristiti.

Jedan od takvih sustava je i onaj radarski za kojeg Kirby kaže da je jednostavan, ali nije nešto što Ukrajinci već imaju, pa time ne znaju rukovati.

Osim toga Ukrajini šalju 18 haubica te 40.000 komada municije. Bit će tu i kamikaza dronova, 11 helikoptera, oklopnih vozila, mina, oklopa te razne zaštitne opreme.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr