Stejt department ocjenjuje i da je korupcija i dalje problem u Crnoj Gori i da se nije efikasno sprovodio zakon o kažnjavanju slučajeva korupcije među zvaničnicima

Stejt department: Pravosuđe, sloboda izražavanja, korupcija i nekažnjivost - glavni problemi

Foto: Shutterstock

Crna Gora se u 2021. suočila sa brojnim izazovima iz oblasti ljudskih prava, zaključak je dijela izvještaja koji je objavio američki Stejt department.

U izvještaju je navedeno da su značajni izazovi u oblasti ljudskih prava, na osnovu pouzdanih informacija, obuhvatali izvještaje o navodnim mučenjima koja su sprovodili pripadnici Vlade, ozbiljnim problemima sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenja u oblasti slobode izražavanja, korupciju vladinih službenika.

Takođe, pobrojana su i krivična djela koja obuhvataju nasilje ili prijetnje usmjerene prema osobama sa invaliditetom i pripadnike nacionalnih, rasnih ili etničkih manjinskih grupa; kao i slična krivična djela čije su mete LGBTIQ osobe.

«Nekažnjivost je i dalje problem, a vlada je učinila malo da identifikuje, istraži, krivično goni ili kazni zvaničnike koji su počinili kršenje ljudskih prava», navodi se, između ostalog, u izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu.

Source link: www.vijesti.me