U kontekstu saradnje između EU i NATO-a, šef crnogorske diplomatije ocijenio je da saradnja ove dvije organizacije mora biti jaka zarad sigurnosti i budućnosti čitave Evrope

Radulović: Pravi trenutak za EU da ubrza i podstakne politiku proširenja

Foto: MVP

Od samog početka Konferencije o budućnosti Evrope, Crna Gora je pokazala želju i odlučnost da aktivno učestvuje u ovom inkluzivnom projektu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova je navedeno da je Radulović jedini šef diplomatije sa Zapadnog Balkana koji je učestvovao u radu plenarne sjednice Konferencije koja okuplja predstavnike EU institucija i građane Evrope.

U kontekstu rata u Ukrajini, Radulović je ocijenio da je na Zapadnom Balkanu potrebna proaktivnija uloga EU, te da je došao pravi trenutak za Uniju da konačno ubrza i podstakne politiku proširenja, u cilju očuvanja mira i stabilnosti regiona.

Na toj liniji, on je dodao da — kao što neke, do sada tradicionalno vojno neutralne EU zemlje, poput Švedske i Finske, danas razmišljaju o članstvu u NATO-u, tako i neke zemlje Alijanse, poput Crne Gore, moraju imati ubrzanu integraciju u EU, što predviđa i Nova metodologija pregovora.

Source link: www.vijesti.me