Todorović: Odluka o ponavljanju izbora u Beogradu nemoguća u ovoj fazi

U ovoj fazi nije moguće doneti odluku o ponavljanju izbora u Beogradu, rekao je član Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Jovica Todorović i dodao da je to nezakonito i pravno nemoguće, a politički kontraproduktivno jer šalje javnosti lošu poruku.

„Loša poruka je da se dvojica političara, Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, predsednici dve političke stranke, mogu dogovoriti kako će državne institucije, a to su u ovom slučaju izborne komisije, odlučivati o prigovorima na neregularnosti u izbornom procesu. To je urušavanje institucija“, rekao je Todorović za Insajder.

„Opozicija je podnela prigovore, ali o njima ne odlučuju Vučić i Đilas, nego ljudi izabrani u izborne komisije, a u drugoj instanci sud. Ako je smisao tog sastanka kako će se odlučiti o prigovorima, to je urušavanje institucija i to je vrlo opasno“, dodao je Todorović, koji je i zamenik člana Republičke izborne komisije ispred Narodne stranke.

On je rekao je da onaj ko je podneo 200 prigovora na izborni proces u Beogradu, a usvojeno mu je četiri, ima pravo da se žali sudu u 196 slučajeva, a ako ga i sud odbije, onda je to „pravno završena priča“.

„Stav Narodne stranke je da se moramo strogo pridržavati zakona. Prigovori su uloženi, o prigovorima odlučuje izborna komisija, posle toga nezadovoljni podnosilac prigovora ima pravo žalbe Upravnom sudu, koji će doneti svoju odluku i onda će se utvrditi konačni rezultati glasanja, a onda će političari sesti da vide da li mogu da naprave gradsku vlast“, rekao je Todorović.

Todorović je dodao da će se Narodna stranka, ako izbori ne budu ponovljeni na svim mestima na kojima je bilo ozbiljnih nepravilnosti, pridružiti akcijama kojima će se vaninstitucionalnim putem osporavati takve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs