Ko su sve kandidati za poslanike iz Kikinde?

Foto: Kikindske

Do danas je Republička izborna komisija proglasila osam izbornih lista kandidata za poslanike Skupštine Srbije, a među 1.883 je 21 kandidat iz Kikinde i okolnih sela, od kojih će izvesno samo jedan nakon 3. aprila dobiti mandat, dok su ostali praktično bez izgleda da zasednu u skupštinske klupe.

Jedino Milenko Jovanov (dipl. pravnik), kikindski naprednjak na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, ima zagarantovan mandat, jer je na 24. mestu.

On je već prekaljeni političar, sa decenijskim iskustvom iz lokalnog parlamenta, Skupštine Vojvodine (dva mandata – jedan ispred Demokratske stranke Srbije, a drugi ispred Srpske napredne stranke) i Skupštini Srbije od 2020. godine.

Na Vučićevoj listi je i Nina Petkov (dipl. politikološkinja), ali ona je tek na 229. mestu i bez obzira na snagu vladajuće partije, daleko je od poslaničkog mandata.

Kandidati iz Kikinde sa liste koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije – „Ivica Dačić – premijer Srbije“ još su dalje od Narodne skupštine.

Oboje dolaze iz kikindskog SPS-a – Zorana Kišmarton (master ekonomije) nalazi se na 140. mestu na listi, a Mladen Đuran (dipl. hemičar) na 201.

Isto se može reći i za šestoro kandidata na listi Saveza vojvođanskih Mađara, iako su Zoltan Tot (dipl. pravnik) iz Sajana na 17. i Kikinđanin Norbert Odri na 24. mestu, relativno visoko, ali daleko od četiri, pet mandata koliko partija Ištvana Pastora može da osvoji.

Na listi su i Silvija Kovač iz Kikinde (vaspitačica, na 68. poziciji), Andreja Fazekaš (133, dipl. inž. zaštite životne sredine) i Judit Erdeg (230, polj. tehničarka) iz Ruskog Sela, te Miroslav Zuberec (238, vaspitač) iz Sajana.

Na listi Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koja se po svim procenama bori za cenzus, samo je jedan Kikinđanin – Ljuba Maljugić (transportni radnik), koji sa 28. mesta ne može do mandata.

A na listi opozicije „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ ipak ima kandidata iz Kikinde, a ne kako smo objavili pre neki dan, i to troje, ali daleko od mesta koje vodi u Skupštinu Srbije.

Nikog nema na koalicionoj listi iz lokalnog odbora Stranke slobode i pravde, ali je zato dvoje kandidata iz Narodne stranke – Svetlana Kozić (master ekonomistkinja), koja se nalazi na 158. mestu, i Darko Pjevalica (dipl. inž. poljoprivrede) na 167. mestu, te predsednica Gradskog odbora Demokratske stranke, Olivera Kantar (advokatica), na mestu broj 150.

Ni kikindski predstavnici na koalicionoj listi „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ nemaju izgleda da dođu do mandata.

Nebojša Cukić (master inž. rudarstva), odbornik u Skupštini grada izabran sa liste Grupe građana „Naše malo mesto“, odnedavno je u Demokratskoj stranci Srbije, a na listi se nalazi na 91. mestu, dok je Velimir Barbulov (penzioner), dugo godina jedan od čelnih ljudi u Policijskoj upravi Kikinda, ispred Pokreta za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti), na 125. mestu.

A na listi „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ nalazi se petoro kandidata iz Kikinde, ali, kako se i ova lista bori za cenzus, svi su daleko od ulaska u Skupštinu Srbije.

Na 45. mestu je Zita Njari-Igić (dipl. građ. inženjerka), a na 56. Goran Igić (dipl. filolog), oboje na prošlim izborima kandidati Srpskog pokreta Dveri.

Na listi su još Bojana Janjić (kuvar, na 79. mestu), Aca Pandurov (dipl. maš. inženjer, 182) i Ivan Predin (kuvar, 227).

Do kraja roka za predaju listi ostalo je još mesec dana i zasigurno će još Kikinđana biti među kandidatima, ali s obzirom da od stranaka i pokreta koji su najavili izlazak na izbore (koalicija „Moramo“, Suverenisti…) niko nema odbor u Kikindi, skoro izvesno je da će naš grad u novom sazivu spasti Skupštine Srbije na jednog predstavnika – naprednjaka Milenka Jovanova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Još vesti iz ovog grada

Ko su sve kandidati za poslanike iz Kikinde?

Kikinda: Četiri „bronze“ mladih džudista Partizana u Trebinju

Ko su sve kandidati za poslanike iz Kikinde?

Kreću Super B rukometne lige, kikindske ekipe žele u elitu

Ko su sve kandidati za poslanike iz Kikinde?

Kikinda: Vaterpolisti ŽAK-a večeras dočekuju Košutnjak

Ko su sve kandidati za poslanike iz Kikinde?

Na Vučićevoj listi dvoje iz Kikinde – Milenko Jovanov i Nina Petkov

Source link: www.danas.rs