Ranije je šef ruske diplomacije Lavrov najavio da će Rusija predočiti dokumente koji svjedoče o istini

Rusi imaju potpuno suludu priču o Buči: 'Trupla su se odjednom pojavila, bez krvi i znakova raspadanja'

FOTO: AFP

Nakon što je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov najavio da će Rusija će predočiti “dokumente” koji svjedoče o “pravoj naravi” događaja u ukrajinskom gradu Buči, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia održao je konferenciju za medije u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. “Od početka je jasno da je ovo još jedna inscenirana provokacija”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Kijevski režim, s potporom zapadnih sponzora, 4. travnja je počeo promovirati lažne vijesti o navodnim zvjerstvima u gradu Buči. Ruska vojska nema ništa s tim, za što je se optužuje. To nije slučaj, i nikada nije bio slučaj”, dodao je. Tvrdi i kako “nema dokaza o zvjerstvima”. Nebenzia je na konferenciji pustio i snimku gradonačelnika Buče za koju je rekao da je snimljena 31. ožujka.

“Ta je snimka snimljena dan nakon povlačenja ruskih snaga, što je prezentirano kao pobjeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spominjao nikakvo masovno nasilje, ubojstva, masovne grobnice ni išta slično. Teško je zamisliti da bi gradonačelnik zaboravio spomenuti takve stravične stvari”, kazao je.

Trupla se ‘odjednom pojavila’

“Video s tijelima se pojavljuje 3. travnja, pun je diskrepancija i laži. Tijela su navodno ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali tijela nisu zgrčena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja na tijelima, nema krvi na ranama. To pokazuje da je video lažan”, zaključio je.

Komentirao je fotografije trupala na ulicama Buče, rekavši da su se ona “odjednom pojavila” nakon što su se ruske snage povukle iz grada. “Odjednom su se trupla pojavila na cesti, neki od njih se miču, neki od njih pokazuju znakove života. Ne možete pobjeći od toga da je to inscenirano i provokacija. Informacijski rat divlja”, rekao je.

Nebenzia tvrdi i da su ukrajinske snage, kada su ušle u grad, “pucale u ljude koji su na rukama nosili bijele trake, koje su bile znak raspoznavanja da je riječ o civilima”. Ruski veleposlanik u UN-u rekao je i da “nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina”, dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske

Niz suludih teza

Ovime Rusija nastavlja sa suludim tezama o masakru u Buči, gradu u kojem je, tvrdi ukrajinska vlast, pronađeno više od 400 ubijenih civila. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stravične scene iz Buče proglasio je genocidom, a brojni svjetski čelnici i vlade izrazili su zgražanje.

Rusija, pak, odbacuje odgovornost za ubojstvo civila. Ministarstvo obrane u Moskvi ranije je je fotografije i snimke iz Buče, ali i drugih gradova, nazvalo “još jednom insceniranom predstavom kijevskog režima”.

Source link: www.telegram.hr