‘Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani’, poručio je ukrajinski predsjednik prije dva dana

Orban odgovorio Zelenskom: 'Želimo ostati izvan rata. Mađarska je na strani Mađarske'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku. Zelenski se tom prilikom posebno obratio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji se zadnjih godina zbližio s Kremljom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?”, zapitao je Zelenskij. “Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani”, rekao je Zelenskij u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Odgovor je stigao u petak, kada je Orban poručio kako se jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive interesima Mađarske. “Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu”, ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

‘Želimo zaštiti svoje nacionalne interese’

Orban je danas proširio tu poruku novom objavom na Facebooku, u kojoj je poručio da je ovom sukobu “Mađarska na strani Mađarske”. “Postoje zemlje koje kažu da su nekako dio ovog rata. Mi Mađari kažemo da se u našem susjedstvu vodi rusko-ukrajinski rat pa ne možemo biti ravnodušni”, počeo je Orban, istaknuvši u nastavku objave da je Mađarska u opasnoj situaciji.

“Ali mi smo na strani Mađarske, gledamo ovu situaciju iz mađarske perspektive”, nastavlja mađarski premijer. “Pomažemo onima u nevolji, ali želimo provoditi, zaštititi vlastite nacionalne interese. Postoje zemlje koje bi željele da NATO ili Europska unija budu dio sukoba. A postoje i zemlje, poput Mađarske, koje žele ostati izvan ovog rata”, piše Orban, ističući da se Mađarska mora boriti za svoje nacionalne interese.

“Mi smo vlast koja se zalaže za nacionalne interese i želimo to učiniti u narednom periodu. Odgovor na pitanje na čijoj je strani Mađarska, jest da je Mađarska na strani Mađarske”, zaključio je Orban.

Vannak országok, amelyek azt mondják, ez egy olyan háború, amelynek valahogy ők is részesei.Mi, magyarok azt mondjuk,…

Posted by Orbán Viktor on Saturday, March 26, 2022

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr