Behrami o referendumu: Kurti se nije konsultovao sa saveznicima, želi sukob, situacija je opasna

Izvor: Ekonomia Online

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Artan Behrami, kritikovao je premijera Aljbina Kurtija zbog nedostatka koordinacije sa kosovskim saveznicima o mogućnosti organizovanja referenduma koji je Srbija raspisala., prenosi Ekonomija onlajn.

Beharmi je rekao da se Kosovo nalazi u opasnoj i nepredvidivoj situaciji, a prema njegovim rečima, jer Kurti želi sukob.

«Mislim da je to loše upravljanje Kurtija vladom, jer se u prošlosti o takvim pitanjima razgovaralo sa strateškim partnerom Kosova i saveznicima sa SAD i pronađena su rešenja. Kurti želi sukob, a ne dijalog. Nalazimo se u opasnoj situaciji. Ako Srbi budu insistirali na održavanju sopstvenog referenduma, tamo ćemo poslati Specijalne jedinice. Kakvu sliku šaljemo svetu kada bi Specijalna jedinica Kosova intervenisala nad civilima koji žele da glasaju. Takve slike je veoma teško objasniti svetu», rekao je Behrami.

Po njegovim rečima o događaju kakav je referendum,, trebalo je da se razgovara kroz istinski dijalog sa Sjedinjenim Državama, kako Kosovo ne bi došlo u nepredvidivu situaciju.

Beharmi je prokomentarisao i pismo američkog državnog sekretara Antonija Blinkena upućeno Kurtiju i dodao da je Vlada Kosova izolovana u odnosu na SAD.

«Svaki premijer Kosova je posetio Sjedinjene Američke Države, gde se sastao barem sa državnim sekretarom. Sada imamo preokret svih odnosa koje smo izgradili sa SAD, gde gospodin Kurti uopšte ne sluša šta oni misle i gde Kurti ignoriše njihove legitimne zahteve. Sada, umesto poseta, imamo samo pisma», rekao je Behrami.

On je ocenio da su odnosi Kosova i Sjedinjenih država veoma oslabili.

«Američki pritisak na Kurtijevu vladu će se povećati kako njihovo strpljenje bude ponestajalo. Od sada, stvari koje su se dešavale u prošlosti neće biti dozvoljene, a postojaće i sankcije onima koji ignorišu rizike koji postoje. Moramo da vidimo šta se dešava u svetu zbog krize u Ukrajini. Sada kada smo se suprotstavili Sjedinjenim Državama, u ovom slučaju zauzimamo stranu ne Zapada, već Istoka», rekao je Behrami.

Source link: www.kosovo-online.com