Starović: Srbija na GS UN prisutna na najvišem nivou, Vučić i Selaković već otputovali u Njujork

Foto: FoNet/AP

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem već otputovala u Njujork i da će predsednik pred Generalnom skupštinom, između ostalog, govoriti o principijelnim pozicijama Republike Srbije.

Uoči sednice Generalne skupštine UN, Starović je za RTS rekao je da Njujork tokom tih nedelju i po dana postaje žarišna tačka svetske diplomatije.

„Srbija je prisutna na najvišem nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković su već otputovali u Njujork. Njima se priključio i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD i zaista već počinju od današnjeg dana sa čitavim nizom sastanaka“, rekao je Starović.

Napomenuo je da u poslednjih deset godina nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom i delegacijom Srbije kao što je ove godine, a dodao je i da će se Aleksandar Vučić obratiti Generalnoj skupštini u sredu u popodnevnim časovima.

Starović je ocenio da će Vučić u Njujorku govoriti o principijelnim pozicijama Republike Srbije, potrebi za očuvanjem onih osnovnih postulata međunarodnog javnog prava i o svemu što spoljnu politiku Srbije čini konstruktivnom, principijelnom, ali donekle i predvidivom.

„Svako zna, kada je u pitanju Republika Srbija, koji su to principi kojima se mi vodimo i šta se od nas može očekivati. Sa druge strane, svima je jasno da se mi svojih pozicija odreći ne možemo, da se nećemo odreći od naših vrhovnih nacionalnih interesa i da ćemo doslovno štititi međunarodno javno pravo“, istakao je Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs