"Treba priznati da je u poglavljima 23 i 24 odrađen dobar posao u proteklih nekoliko mjeseci. Međutim, neće biti moguće pretočiti ga u konkretne rezultate ukoliko ne bude istinske političke dinamike"

Nema mjesta za države gdje odlučuju privilegovani

Evropa će integrisati samo države lišene uticaja političko-ekonomski-porodičnih grupa čije je vrijeme prošlo: Timonije, Foto: Boris Pejović

Francuska je bila iautor i urednik nove metodologije zajedno sa ostalim članicama (Evropske unije). Kako su se proširenja dešavala, a imajući u vidu nove izazove, postali smo svi svjesni da prethodni sistem nije bio dovoljno zahtjevan i dinamičan. To su priznale i buduće članice jer nemaju stvarnog interesa od procesa pristupanja koji bi mogao da se zaustavi zbog nepostojanja čvrstih rezultata posebno u oblasti vladavine prava.

Ne radi se ovdje o apstrakciji jer su zahtjevi u pogledu pravosuđa, korupcije i demokratije svakodnevnica – nedostaci u ovim oblastima imaju za posledicu odlazak mladih ljudi i uzdržanost investitora, ali i nepovjerenje naših građana koji će, na kraju, pa i putem eventualnog referenduma, kao u Francuskoj, morati da odluče da li žele članstvo novih država u svojoj uniji.”

To je u intervjuu Vijestima rekao Kristijan Timonije, ambasador Francuske odgovarajući na pitanjje da li se na primjeru Crne Gore može reći da nova metodologija proširenja, čiji su oni glavni kreator, daje rezultate.

Francuska preuzima predsjedavanje EU 1. januara. Šta će biti prioriteti Francuske tokom šestomjesečnog predsjedavanja?

Source link: www.vijesti.me