Stefanović: Najava stvaranje takozvane kosovske vojske ugrožava ceo region

Izvor: Tanjug / Раде Прелић

"Nove najave stvaranja takozvane kosovske vojske i njenog pojačavanja u pogledu opremanja i finansiranja, donose uznemirenja, kako u našoj južnoj pokrajini, tako i u celom regionu", izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Stefanović je pozvao sve «međunarodne aktere da upozore privremene prištinske organe da ne čine tako nešto».

«Već smo imali prilike da vidimo da su takve aktivnosti uglavnom bile usmerene na ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji i da ne mogu doneti ništa dobro nijednom građaninu koji živi na teritoriji naše zemlje. Žao mi je što se ne primenjuje dosledno Rezolucija 1244 prema kojoj je KFOR jedina oružana sila koja može da postoji na Kosovu i Metohiji», rekao je ministar.

«Ovo je vreme da pozovemo sve međunarodne aktere i Evropsku uniju i sve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da upozore prištinske organe da ne čine tako nešto, jer su to pretnje i stabilnosti i bezbednosti u ovom delu Evrope. Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, je ta koja se zalaže za mir i za izgradnju mogućnosti da svi živimo normalno, ali ćemo, naravno, na celoj svojoj teritoriji, uključujući i našu južnu pokrajinu, štititi i zahtevati poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244», poručio je Stefanović.

Source link: www.kosovo-online.com