Postali su prva europska zemlja koja je dopustila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu

Malteški parlament izglasao novi zakon: pušenje marihuane je legalno

FOTO: AFP

Malta je u utorak postala prva europska zemlja koja je dopustila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu. Luksemburg je u listopadu objavio da ima slične planove, ali parlament to još nije odobrio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Malteški parlament zakon je odobrio s 36 glasova za i 27 protiv, a on dopušta odraslima na Malti posjedovanje do sedam grama marihuane i uzgoj do četiri biljke.

Osniva se i agencija koja će regulirati prodaju marihuane za osobnu uporabu, rekao je ministar za jednakost Owen Bonnici. Prodavat će je neprofitna udruženja.

Pušenje u javnosti nezakonito

Pušenje marihuane u javnosti ostaje nezakonito, a pušenje marihuane pred djecom kažnjavat će se s 300 od 500 eura. Bonnici je odbacio kritike da će zakon povećati korištenje droga.

“Vlada ni u kojem slučaju ne potiče odrasle građane da koriste marihuanu niti promiče kulturu njezina korištenja. Vlada uvijek savjetuje ljudima zdravije izbore”, istaknuo je u članku za Sunday Times of Malta.

Malta želi biti i europski lider u proizvodnji medicinske marihuane pa je tako 2018. usvojila zakon koji je dozvolio proizvodnju marihuane u medicinske i istraživačke svrhe. Nizozemska također ima liberalno stajalište prema marihuani, dopuštajući prodaju malih količina iako je službeno nezakonita.

Source link: www.telegram.hr