Mađarski pokret pozvao gradonačelnika Subotice da podnese ostavku

Foto: Natalija Jakovljević

Mađarski pokret (MP) pozvao je danas gradonačelnika Subotice Stevana Bakića da podnese ostavku, „zbog pokušaja da iskoristi verbalni sukob demonstranata i sveštenika, ali Srpske pravoslavne crkve za ponižavanje građana“, koji već drugu nedelju protestuju i izražavaju svoje nezadovoljstvo na ulicama.

„Jasno nam je stavio do znanja da se samo verni glasači njegove stranke smatraju dobrim Subotičanima. Uvereni smo da posle ovoga on dalje ne može ostati gradonačelnik“, smatraju u MP.

Ova politička civilna organizacija podseća da Subotičani imaju ustavno pravo na protest i građansku neposlušnost zbog spornih odluka koje donosi država, a koje narušavaju životnu sredinu u Srbiji.

Oni su pozvali i predsednika Skupštine grada Subotice Balinta Pastora, da stane uz Subotičane.

„Pozivamo Pastora i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da se ograde od lažnih i uvredljivih izjava svojih koalicionih partnera iz SNS-a koji vređaju celu našu zajednicu“, ocenjuju u MP.

Oni su zatražili od SVM-a da konačno pokažu da li podržavaju pravo građana na čistiju životnu sredinu, planove kompanije Rio Tinto, NIS-ova bušenja nafte na Paliću, Ludašu, Hajdukovu i prekomernu seču šuma u Subotici.

Mađarski pokret, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost, podržava sve Subotičane koji su u protekle dve nedelje učestvovali u građanskim protestima i blokadama puteva, protiv spornih zakona i proterivanju Rio Tinta iz Srbije.

Oni su pozvali svoje sugrađane koje je policija uznemiravala ili one koji su kažnjeni zbog učešća u blokadama puteva, da im se obrate za besplatnu pravnu pomoć i savete.

 

Source link: www.danas.rs