Nedavni raketni udar na dječju bolnicu «Ohmatdet» u Kijevu izazvao je rezonanciju i šok diljem svijeta. Istraga je utvrdila da je udar izvršen ruskom krstarećom raketom H-101, što potvrđuju podaci istraživanja Bellingcata i brojnih stručnjaka za nuklearno oružje i raketne tehnologije.

Bellingcat je, koristeći 3D-modeliranje, uspio utvrditi da je raketa koja je pogodila bolnicu H-101. Za identifikaciju su korištene jasne video snimke udara, objavljene na društvenim mrežama. Raketa ima nekoliko karakterističnih obilježja H-101, poput dva kratka krila u sredini i mlaznog motora u stražnjem dijelu. Usporedba snimki rakete s 3D-renderom potvrdila je identičnost. Također su analizirani ostaci rakete, koje je objavila SBU. Ostaci uključuju noseći lonžeron i ploču motora, slične onima pronađenima na mjestima prethodnih udara H-101.

Unatoč očitim dokazima, ruske vlasti nastavljaju širiti dezinformacije. Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti UN-a, Vasilij Nebenzja, izjavio je da je udar na bolnicu izvršen ukrajinskom PVO raketom koja je pokušala srušiti rusku raketu, navodno usmjerenu na kijevsku tvornicu «Artem». Nebenzja je također tvrdio da je udar izvršila američka raketa AIM-120, ispaljena iz ukrajinske baterije NASAMS. Međutim, ove verzije lako se opovrgavaju prisutnošću mlaznog motora kod rakete koja je pogodila bolnicu, kojeg nema kod američkih raketa NASAMS i Patriot.

Zapadni diplomati oštro su osudili ovaj čin agresije. Njemački veleposlanik Martin Jäger naglasio je da napad na bolnicu predstavlja izravni dokaz kako izgleda «spremnost» ruskog diktatora Vladimira Putina za bilo kakve mirovne pregovore. Austrijski veleposlanik nazvao je napad na dječju bolnicu «čistim terorom», podsjetivši da je njegova zemlja dugi niz godina podržavala «Ohmatdet».

Ovaj incident ponovno naglašava licemjerje i okrutnost ruskog režima, koji, prikrivajući se lažnim izjavama, nastavlja ubijati civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući djecu. Međunarodna zajednica mora pojačati pritisak na Kremlj, uvođenjem novih sankcija i pružanjem sveobuhvatne podrške Ukrajini. Napadi na civilne objekte ne smiju ostati nekažnjeni, i potrebno je uložiti sve napore kako bi se odgovorni priveli pravdi.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»