Podijeli : 0

OGLAS

Nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici broje se imena ubijenih i najavljuju revizije Vijesti Autor: Tina Jelin-Dizdar 26. maj 202422:36 0 komentara Podijeli :

Nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici broje se imena ubijenih i najavljuju revizije

N1

Tri dana nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ne stišavaju se komentari u Republici Srpskoj. Broje se imena ubijenih, najavljuju revizije. Negiranje nastavlja. Dvadestdevet godina nakon genocida, žrtve i dalje nemaju mir.

Radovan Višković najavio je izdavanje brošure sa imenima osoba čija se imena nalaze uklesana u Memorijalnom Centru Potočari, a navodno su žive. Ponovio je navode Milorada Dodika koji je u Srebrenici nakon sjednice vlade RS kazao kako se radi o najmanje 87 imena. Tada je uz ostalo navedeno ime vozača načelnika opštine Jusufa Smajlovića koji je odnedavno u penziji.

“U međuvremenu smo objavili kako su postajala dva Jusufa. I nije ubijen samo Juso Smajlović, već i njegova dva sina i supruga; uspio se spasiti najmlađi sin koji danas živi u Holandiji”, kazao nam je njihov prvi rođak Esad Smajlović. Dvadest godina nakog genocida u Srebrenici mrtvima se i dalje ne da mir, dodaje.

Kakvim podacima raspolažu vlasti RS, nije poznato. Iz IDEEA-e su pozvali da dostave imena da se navodi provjere, no to nije učinjeno. Sadik Selimović iz Instistuta za nestale komentira.

Selimovic dodaje da se i dalje traga za 700 osoba sa područja Srebrenice. Mnogo je skeletnih ostataka koji se ne mogu identificirati, i tek koščice ili dvije koje porodice ne žele ukopati bez kompletnih tijela.

Source link: ba.n1info.com