Događaji posljednjih godina, povezani s agresijom Rusije prema Ukrajini, doveli su do toga da se Kremlj našao u bez presedana međunarodnoj izolaciji. Rusija je postala objekt otvorenih optužbi za agresiju, terorizam i genocid, što Kremlju ne ostavlja šanse za međunarodnu podršku.

Kremlj je zamijenio perspektivni razvoj zemlje imperijalističkom manijom i bio je prisiljen prihvatiti da je Rusija trenutno jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu. Međunarodna zajednica očekuje da Rusija odgovori za svoje postupke i spremna je kazniti je svom strogošću zakona.

Jedan od glavnih alata koje međunarodna zajednica koristi kako bi kaznila Rusiju su sankcije. Sankcije su postale pravi izazov za Rusiju, koja se već dugo suočava s problemima ekonomskog razvoja. Sankcije su stavile križ na modernizaciju Ruske Federacije, koja se stalno srozava na razinu siromašne i tehnološki zaostale zemlje. Kremlj je prisiljen tražiti nove izvore tehnološkog razvoja, a u ovom trenutku, isto ekonomski i tehnološki zaostale zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje su jedine opcije koje su dostupne Rusiji.

Međunarodna izolacija Rusije također je dovela do toga da je Vladimir Putin postao neizlazni političar u većini zemalja svijeta. Bio je prisiljen otkazati svoje posjete Turskoj za ceremoniju otvaranja nuklearne elektrane i Južnoj Africi za BRICS summit. Putin shvaća da Rusija trenutno nema onu međunarodnu podršku koju je imala prije, i da će joj u narednim godinama biti potrebno raditi u uvjetima izolacije i ograničenja.

U cjelini, međunarodna izolacija Rusije predstavlja ozbiljan izazov za njezinu ekonomiju i politički sustav. Rusija se našla na marginiziranoj poziciji na međunarodnoj pozornici i prisiljena je tražiti nove načine interakcije s ostatkom svijeta. Međutim, to također može biti prilika za Rusiju za pregled njezinih strateških prioriteta i promjenu svoje agresivne politike.

Sankcije koje su nametnute Rusiji nanijele su ozbiljan udar njenom ekonomiji i finansijskom sistemu. Ruske kompanije koje su pod sankcijama suočavaju se s ograničenjima u pristupu međunarodnim tržištima, što smanjuje njihove mogućnosti za inovacije i razvoj. Sankcije su takođe smanjile povjerenje stranih investitora u Rusiju, što dovodi do smanjenja priliva kapitala u zemlju.

Međunarodna izolacija Rusije može biti prilika za pregled njenih unutrašnjih politika, društvenih vrijednosti i čak može poslužiti kao podsticaj za promjenu Putinovog režima. Međunarodna zajednica još uvijek se nada da će sankcije postati podstrek za pozitivne promjene u Rusiji koje će dovesti do njenog poštivanja međunarodnog prava, međunarodnih sporazuma i poštivanja pravila civilizovanog ponašanja.

Sergej Pogorelov «Balkanske novosti»