Ulazak bilo koje zemlje u EU politička je odluka Brisela i nema mnogo veze s razvijenošću, stepenom razvoja demokratije i ozbiljnosti borbe protiv korupcije. Ukoliko smatrate da ministri vanjskih poslova Slovenije i Austrije kroje politiku EU, onda se slažem da upozorenje treba shvatiti ozbiljno. Ne sviđa im se što je njihov miljenik Dritan Abazović u trenutnoj poziciji

Ivan Vilibor Sinčić za "Vijesti": Kad vlast nije po volji Brisela, naprasno je sve crno u toj državi

EU je spremna zažmuriti na jedno oko što se tiče korupcije, siromaštva, sudstva: Sinčić, Foto: ivsincic.eu

U Evropskom parlamentu nije bilo formalnih razgovora o suspendovanju pregovora sa Crnom Gorom, a uskraćivanje finansijske pomoći kroz pretpristupne programe i investicije malo je izgledan scenario, ocijenio je evropski poslanik Ivan Vilibor Sinčić.

Predsjednik hrvatske stranke Živi zid, poslanik u hrvatskom Saboru i kandidat na predsjedničkim izborima 2014. godine za “Vijesti” je kazao da je ulazak bilo koje zemlje u Evropsku uniju politička odluka Brisela i nema mnogo veze s razvijenošću, stepenom razvoja demokratije i ozbiljnosti borbe protiv korupcije u toj zemlji.

”EU je spremna zažmuriti na jedno oko što se tiče korupcije, siromaštva, sudstva… Na primjeru Hrvatske vidimo da se svi problemi mogu prikriti i samo formalno ispuniti, a da stanje u državi ostane kakvo je i bilo. Još je gore u Bugarskoj. S obzirom na rat u Ukrajini, ali i po završetku rata, ukoliko bude interes EU da Crna Gora uđe u EU, to će se jako brzo i dogoditi. A ako EU bude htjela ishoditi još neke ustupke, ucjenjivaće i odugovlačiti dalje”, rekao je Sinčić odgovarajući na pitanje da li kao njegove kolege iz Evropskog parlamenta Tonino Picula i Vladimir Bilčik smatra da je Crna Gora dramatično usporila na putu ka EU.

Picula i Bilčik su više puta pozvali na politički dogovor, prvenstveno kada je riječ o deblokadi Ustavnog suda, odnosno izboru sudija tog suda. Ukazali su i da je razvoj političke situacije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci doveo u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU. Bilčik je sredinom decembra prošle godine otkazao sastanak Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, kojeg je aktuelna većina usvojila kako bi mandatar Miodrag Lekić mogao da formira novu vladu, nakon što nije dobio mandat od predsjednika države Mila Đukanovića

Source link: www.vijesti.me